5 породи кучета с много енергия

Кучето е най-добрият приятел на човека, затова и когато избираш дружката ти в живота, трябва да е огледало на теб и начина ти на живот. Ако сте активен човек, то вижте кои са петте породи кучета с много енергия.

Белгийска овчарка 

Много трудно бихте открили в България чистокръвна белгийска овчарка, но ако откриете, то истински ще се забавлявате с това куче. И ще влезете във форма. То е много активно, много щастливо, когато му обръщате внимание. Имайте предвид, че белгийската овчарка е едно от най-умните кучета в света и колкото повече време отделите за дресировката ѝ, ще се изумите колко умно е това куче. То може да научи сто пъти повече номера от породи като лабродор или голдън ретрийвър. Но се изискват разходки и възпитание. Овчарката трябва да тича, да се разхожда и да прекарва повече време с със стопаните си навън, независимо от времето, а според някои експерти тези кучета са активни и трябва да са навън средно по 102 минути на ден.  

Корги

Въпреки мъничките им крачета, тези кучета са изключително активни и има нужда от солидни физически натоварвания, ако живее в апартамент. Ако може да тича постоянно, ще е най-щастливо. Коргито винаги е в настроение и иска да играе със стопанина си, така че той не бива да пренебрегва желанията на любимеца си, ако не иска да страда. Ако не получава необходимото физическо натоварване, от което има нужда, Коргито може да качи излишни килограми, както и да стане пасивно и тъжно куче. 

Джак ръсел

Тези кучета са изключително жизнени и кипят от енергия, но не е само това! Преди да си вземете Джак ръсел, прочетете повече за характера и поведението им. Те са много упорити, страшно независими и не са за всеки. Но, ако сте активен спортист или обичате да се разхождате на въздух, да карате колело в парка, вземете си Джак ръсел. Освен, че са супер активни, повечето представители на тази порода имат неизчерпаема енергия и трябва да я изразходват, в противен случай ще станат много изнервени и кисели и ще лаят, ще скачат, ще се закачат, докато не ги изведете. Породата всъщност е ловна, кучетата имат много силни вродени инстинкти за надушване на животни и насекоми, което ги прави много активни, когато ги изведете навън. Перфектната порода за един активен човек.

Бордър коли

Кучетата от тази порода си делят първото място с белгийската овчарка и по интелигентност, и по активност. Може би точно защото е наследник на овчарките. Бордър колито е пастирско куче, което пък предразполага към повече физически упражнения и разходки. Тези кучета обожават да се разхождат  със стопаните си, да гонят топка или да върнат отделила се овца обратно в стадото. Но предвид градските условия и липсата на стадо, може да го разхождате в парка, където ще се радвате на една активна и приятна разходка. 

Бигъл

Бигълът има огромни запаси от енергия. Той е смело и решително куче и въпреки че прекрасно се поддава на обучение, може да се наложи да проявите търпение, докато го научите да изпълнява основните команди. Кучето трябва да е спокойно и да е изразходило остатъчната си енергия, затова съчетавайте обучението и разходките, така че бигълът и да учи, и да е доволен от прекараното време с вас в парка. Имайте предвид, че бигълът трябва да получава повече внимание от други породи кучета, иначе може да изяде мебелите ви, ако е сам вкъщи и не е изразходил енергията си.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл