5 тревожни сигнала за проблем с тестостерона

Жените също страдат от недостига на тестостерон у мъжете.

Плачливост и оплешивяване издават недостиг на хормона

От тестостерона - този най-мъжки хормон - зависи външността и поведението на силния пол. Той играе важна роля в съзряването на момчетата - провокира изменението на гласа, окосмяването по тялото и други вторични полови белези. Важен е и за мъжете, когато решат да станат бащи, защото влияе на качеството на семенния материал.

Има 5 видими признака, които показват, че нещо с нивото на тестостерона не е наред.

Падане на косата

Оплешивяването е един от най-големите страхове на мъжете. Ако оставим настрана генетиката, срещу която не може нищо да се направи, всяко отклонение в нивото на тестостерона - повишаване или понижаване - оказва влияние върху косата. Опадването є не става изведнъж, затова има време да се вземат мерки.

Отначало косата изтънява, отслабват космените фоликули, възможно е да се появят тъмни петна по кожата на главата, които издават не само напредване на възрастта, а и начален стадий на алопеция (оплешивяване).

Трудности с ерекцията

Тук не става дума за еднократни засечки, свързани с умора, стрес и недостатъчна възбуда, а за повтарящи се епизоди, които би трябвало да ви накарат да потърсите лекар. Проблемът се обяснява с химически реакции, в които тестостеронът има активно участие.

Лош сън

Невъзможността да се наспите добре може да е причина за много заболявания и едва ли първото нещо, за което ще се сетите, е тестостеронът. А такъв явен симптом като сънната апнея (спиране на дишането по време на сън) показва, че не е излишно да си направите изследвания.

Промени в настроението

Понижението на тестостерона при мъжете води до повишена чувствителност, плачливост, потиснатост. Ако жената забележи, че партньорът є проявява излишни емоции, които преди това не са му били присъщи, има сериозен повод да го накара да потърси лекарска помощ. Ако всичко с хормоните му е наред, нека не се успокоява, защото постоянната потиснатост и лошо настроение могат да говорят за начален стадий на психично разстройство, например депресия.

Загуба на костна маса

При понижаване на тестостерона често се наблюдава намаляване на костната и мускулната маса. Ако мъжът е още далече от пенсионна възраст, а не успява да направи мускули и започне да получава счупвания, това е повод да провери концентрацията на “хормона на мъжествеността” в кръвта си.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве