5 храни, които подтискат апетита и помагат в отслабването

Апетитът е отговорен за количеството приета храна, но когато хормоналният баланс е нарушен или човек се чувства стресиран, апетитът расте, а с него и натрупаните килограми.

Въпреки това има храни, които по естествен път подтискат апетита, контролират кръвната захар и съответно намаляват приетите калории, което води и до по-бързото отслабване.

Ето и кои са 10-те храни, които да включите в менюто си, за да се отървете от досадните килограми:

№1 Лют червен пипер. Благодарение на съдържащата се в него съставка - капсаицин - обмяната на вещества се засилва, а апетитът е подтиснат, тъй като съставката контролира нивата на грелина, хормонът отговорен за глада.

№2 Канела. Ароматната подправка действа на два фронта - от една страна забавя усвояването на въглехидратите в тънките черва и съответно удължава чувството за ситост, а от друга - контролира кръвната захар, която пък когато не е в норма, провокира глада за сладки храни.

№3 Сурови ядки. Много важно е ядките да не са термично обработени, тъй като подтискащия им ефект се дължи на полезните мазнини, въглехидрати и фибри, съдържащи се в тях в суровата им форма. Ценната комбинация на тези компоненти гарантира по-дълго засищане и следователно по-малко приета храна.

№4 Черен шоколад. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-добре. Благодарение на черния шоколад се овладява гладът за сладко, като същевременно е трудно да се прекали с консумацията му заради натрапчивия горчив вкус. Най-добрата комбинация би била от тъмен шоколад с чили за оптимален ефект.

№5 Ленено семе. Тайната на лененето семе се състои в това, че на човешкия организъм му трябват много време и енергия (в превод изгорени калории), за да обработи и усвои семето. Така не само, че няма да огладнеете скоро, но и ще отслабвате, докато го разграждате.

Бонус: Зеленият чай и кафето също помагат за подтискането на апетита. Чаят увеличава производството на хормоните, даващи усещане за ситост, докато кафето (в чиста форма) се бори с мазнините и забързва метаболизма.

 

Коментари

Задължително поле