5-7% доходност от имоти под наем

При отдаване на жилище в София чрез платформи като Airbnb.com и Booking.com може да се изкарат по 500-650 евро на месец, но само при професионално управление.

Споделено финансиране дава възможност за инвестиции на малки суми

Увеличават се евтините полети

Доходност от 5-7% може да се постигне от отдаване на имот за краткосрочно настаняване чрез платформи като Airbnb.com и Booking.com. Като всеки може да се включи в този бизнес дори да няма достатъчно пари, за да купи цял апартамент в София. Това е възможно чрез платформа за споделено финансиране на покупката на имот, обясни експертът в тази област Ефтим Ефтимов. При ниските лихви по банковите депозити хората харесват инвестициите в жилищни имоти, защото това е нещо разбираемо за тях и близко до ежедневието.

Ако в момента се купи имот, той може да бъде даден на дългосрочен наем за 350-400 евро на месец, което означава доходност от 2-3%. При отдаване чрез Airbnb.com може да се изкарат 500-650 евро на месец, но само при добро управление на имота, каза Ефтим Ефтимов.

В София има доста имоти, които се дават под наем за краткосрочно настаняване. Но реално само част от тях функционират добре, а други никога не са били разработени правилно. През 2019 г. средният наем от жилище с една спалня в столицата е 35 евро за нощувка. Но има голяма разлика дали се предлага ремонтиран и добре обзаведен апартамент в центъра на София, или старо жилище в покрайнините на града, в което собственикът просто не живее. Затова пазарът не е наситен. Това е бизнес, който изисква доста работа - за настаняване на гостите, за почистване след тях, за поддържане на имота.

Същевременно всички кандидати за концесионери на Летище София прогнозираха над 50% ръст на пътниците, основно благодарение на увеличение на полетите на нискотарифните компании, чрез които пристигат основните клиенти на жилищата, отдавани за краткосрочно настаняване. Най-често в отдаваните чрез онлайн платформи жилища отсядат туристи за по 2-3 нощувки, които искат да разгледат една европейска столица.

Коментари

Задължително поле