5 изпитани ползи от сребърната вода

Pexels
Сребърна вода

Сребърната вода е била позната като лечебно средство далеч назад в миналото. Има сведения, че от лечебната му сила са се възползвали още древните гърци, перси, китайци, индийци и други народи. Те са използвали сребърни прибори и съдове, във водата е слагано сребро, тъй като са били известни свойствата му на пречистване, съхраняване и дезинфекция. Не случайно среброто се свързва с предпазване от зли сили в редица култури. Все пак е известно, че натрупването от метала в организма не влияе добре на здравето. Заболяването се нарича аргирия и се изразява в смяна на цвета на кожата или лигавиците, като засега не е известно средство за възстановяване на състоянието. Развива се след дългогодишна работа със сребро чрез бавно натрупване на частици в организма.


Сребърната вода оказва редица ползи за здравето, които днес са научно доказани. Тя може да бъде закупена от аптечните мрежи. Предлага се в шише или под формата на спрей. Може да се пие директно – обикновено разредена с обикновена вода, или да бъде употребявана за мазане или на капки. Известна е още като колоидно сребро и представлява негов разтвор в специално пречистена вода. Продават се и уреди, с които може да си направите сребърна вода в домашни условия. Имайте предвид, че при тях все пак има известен риск с качеството на вода. Съхранява се на тъмно (затова се продава в тъмни шишенца), при стайна температура. Има определена трайност. Не забравяйте, че при всичко трябва да има баланс. Прекалено честото използване на каквото и да било, би могло да навреди.


Споделеното тук не цели да лекува и да измести медицинската помощ. Това е само информация за ползи, почерпени от личен опит. За да бъдете сигурни в лечебния ефект е най-добре все пак да се консултирате със специалист.


1. Сребърната вода е много ефикасна при болки в гърлото, като почти веднага ги облекчава или намалява дразнението. Имайте предвид, че не трябва да се прекалява, тъй като може да повлияе на вкуса на храната.
2. Почти веднага се облекчават също и алергични реакции, изразени в сърбежи, подуване или дискомфорт по кожата. Разбира се, при по-сериозни реакции незабавно потърсете медицинска помощ. 
3. Сребърната вода подобно на солената, помага при запушване на носа. Може да пръснете директно със спрей или да сложите капки. Ефектът е бърз, но може да се наложи да се направи тази процедура повече от веднъж.
4. При кожни проблеми, като възпаления, пъпки или сърбежи, също можете да използвате сребърна вода. Забелязва се, че проблемите от това естество намаляват.  Помага също и след ухапване на комари, като не е изключено да повлияе добре и след неприятни последствия от други насекоми. Има случаи, когато се използва за повърхностно третиране на гъбички или рани.
5. Сребърната вода повлиява добре и по-леки форми на конюктивит. Може да се намаже с памучен тампон върху клепачите или да се постави като капки. Подобрява състоянието и облекчава дискомфорта, но все пак ви съветваме при нужда да посетите лекар.


Ползите съвсем не се изчерпват с гореспоменатите. Това са само някои изпитани лично, които споделяме, защото могат да бъдат от полза.

Коментари

Задължително поле