5 забележителности около Елена

 

1. Христовски водопад 

Христовският водопад е част от река Мийковска, минаваща през Еленския балкан. Той е обявен за защитен природен обект още през 1974 г. Височината, от която водата пада е 9 метра. Тя се разбива в скалистото подножие на реката и облива планинските камъни, предоставяйки невероятна природна гледка. Като феномен водопадът се нарежда сред най-популярните и посещавани местни туристически атракции. 

До тази природна забележителност може да се разходите по специално изградената за тази цел екопътека. Тя предлага на своите посетители много кътчета за отдих и почивка. По този маршрут човек има възможността да се наслади на китните и зашеметяващи гледки, а гъстите горички са източник на свеж планински въздух. 

Местността е перфектното място за бягство от реалността и от монотонното ежедневие. Около водопада се простират широки поляни, които са идеални за палатки или пък за пикник с приятели.

 

2. Връх Чумерна

Връх Чумерна се издига на 1536 м. сред „гърбиците“ на Средна Стара планина. Южните му склонове са стръмни, дълги, прорязани от дълбоки речни долини, а северните — къси, полегати, заети от букови гори. При похода си до там можете да се отбиете до хижа Чумерна. Там ще имате възможността да се пуснете по ски-пистата или да направите обиколка по пешеходни маршрути. 
В исторически аспект връх Чумерна е свързан с Панайот Хитов и четата му. За него той пише: „ ….Когато дойдеш на Чемерна, то пред очите ти се появява една твърде чудесна картина…..Види се Елена, види се Беброво, види се Търново, види се Габрово. Като погледнеш към юг, то видиш полето и множество реки, а като погледнеш към Дунава, то видиш бърда и шумаци; горите са облени със златните струи на българското слънце; керемидите се червенеят измежду зелено поле; белите къщици надничат изпомежду сливаците, орешаците, крушаците и вишняците: а реките се лъщят от слънцето като сребърни пояси.”

 

3. Марков камък  

Марков камък или Големият камък е тракийско светилище и представлява един огромен камък с височина 8 метра, поддържащ от две други скали.

На върха на Големия камък има две ямки, които се пълнят с вода. Тя се приема за лековита, а според местните помага при безплодие и проблеми с очите. Под камъка има Провирало – тесен процеп, за който има поверие.  Тези, които минат три пъти през Провиралото ще оздравеят и ще им се сбъднат желанията. Човек може достигне до върха на камъка с помощта на метална стълба. Направи ли го, гледката, на която ще стане свидетел, ще бъде зашеметяваща.

За Марков камък има няколко легенди, като една от тях разказва за юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го хвърлил зад гърба си. Според друга легенда, камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

 

4. Язовир „Йовковци“ 

"Йовковци" се именува един от най-големите по площ язовири на територията на страната. Създаден е край река Веселина близо до град Елена. Той задоволява нуждите от питейна вода на около 250 000 души в Област Велико Търново и съседни области. Общият му обем е 92 179 000 m³.

Язовирът носи името на едно от разрушените при построяването му села, което сега се намира под водата. Изграждането му започва през март 1968 година, а на 27 декември 1977 стартира неговото завиряване.

 

5. Раювски кромлех 

Раювският кромлех и паметникът на Вълчан Войвода се намират в село Раювци. През 2015 година в местността, известна като Вълча поляна, е създаден първият в България паметник на легендарния Вълчан Войвода. Местните жители все още разказват много легенди за подвизите му, затова как е защитавал населението по време на турското робство и колко е направил за освобождението на България. Около внушителния паметник можете да прочетете интересни  факти и тайни за живота му.
В близост до паметника се намира Раювския кромлех. Кромлехите включват големи каменни блокове, наредени в кръг и използвани за култови ритуали от древните траки (според проучванията датират от 8-6 в. пр. хр.). Раювският кромлех е създаден през 2017 година по подобие на кромлеха Стоунхендж, Англия. Всеки един камък е специално обработен, а върху него е гравирана по една велика мисъл или цитат, които да впечатлят туристите.

Коментари

Задължително поле