50 лв. по-малко за бензин до морето

Пътуваме с 50 лв. по-евтино до морето тази година заради по-ниските цени на горивата, показват изчисления на “Труд”.

Горивото е с 59 ст. по-евтино от миналата година

За месец дизелът поевтиня с 14 ст.

Намалява разликата в цените между малките бензиностанции и големите вериги

С близо 50 лв. по-малко ще дадете за бензин при пътуване до морето сега спрямо миналата година по това време, заради поевтиняването на горивата. Това показват изчисления на “Труд” за необходимите разходи за гориво за отиване и връщане, ако тръгнете от София за Варна или курортите на юг от Бургас с кола, която харчи 8 литра бензин за 100 километра. Разходът за отиване и връщане с автомобил до морето сега е 134,4 лв., докато през 2019 г. за същия маршрут е трябвало да оставите в бензиностанциите 181,6 лв., или с 47 лв. повече. При колите на дизел разликата е сходна - през 2019 г. пътуването е струвало на шофьорите 186,4 лв., а сега разходът за гориво до морето е едва 138,4 лв., или с 48 лв. по-малко. Най-изгодно е за хората с коли на пропан-бутан, които през миналото лято са пътували по същия маршрут едва за 79,2 лв., а сега отиването до морето ще им струва 61,6 лв., или със 17,60 лв. по-малко.

Преди година най-масовият бензин А95 се продаваше по 2,27 лв. за литър, което е с цели 59 ст. по-скъпо от цената в момента (средно 1,68 лв.). За колите на дизел разликата е 60 ст., тъй като цената на нафтата в началото на юни миналата година е била 2,33 лв. за литър, а в момента е 1,73 лв. за литър.

Разликата между цените на горивата на малките бензиностанции и големите вериги в страната намалява, показа проверка на “Труд”. Причината за това е, че големите търговци реагират по-бавно както на намалението, така и на повишаването на цените на петрола в световен мащаб. Те работят с по-големи количества горива и при промяна на цените на петрола първо трябва да продадат наличните количества преди да свалят, или съответно да вдигнат цените. А при малките обекти, които зареждат доста по-малки количества бензин и дизел, следването на световните тенденции е почти мигновено. Затова сега, когато цените на петрола на международните пазари вървят леко нагоре, поскъпват и горивата в малките бензиностанции в страната. Докато при големите вериги цените остават без промяна или дори има лек спад. В резултат от 50 ст. разлика между цените на горивата в големите вериги и малките бензиностанции, в момента тя е около 20-30 ст.

Като цяло цените на бензина и дизела за последния месец са се понижили съответно с 12 ст. и 14 ст. за литър. Средната цена за литър А95 достигна 1,68 лв./л в сравнение с 1,80 лв./л в края на април. Дизелът се продава средно за 1,73 лв./л при нива от 1,87 лв./л преди месец. Пропан-бутанът струва средно 0,77 лв./л и е с 4 ст. по-евтин от края на миналия месец.

По време на карантината в България горивата поевтиняха до нивото от 2009 г. В края на април дизелът и бензинът на бензиностанциите у нас можеха да се намерят на цени от 1,49 лв. за литър, а пропан-бутанът - по 0,67 лв. за литър. Цените тогава се дължаха на срива на котировките на пeтрoла coрт “Брeнт”, кoйтo e oпрeдeлящ зa цeнитe нa гoривaтa в Бългaрия. През април петролът достигна нaй-ниcкoтo нивo oт 2002 г. нacaм. Фючърcитe нa coртa “Брeнт” c дocтaвкa прeз юни пoeвтиняхa дo oкoлo 23 дoлaрa зa бaрeл.

С 12 долара по-висока стойност 

35 долара за барел от сорта Брент

В понеделник петролът сорт “Брент” с доставка през юли се търгуваше за 35 долара за барел, като поскъпването му за месец е с 12 долара. Увеличението е факт, въпреки напрежението между САЩ и Китай и плановете на Пекин да наложи ново законодателство в Хонконг, което може да доведе до още икономически санкции от Вашингтон.

Освен увеличеното търсене на горива, на фона на завръщането към нормалния живот на много места по света, сред причините за възстановяване на петролните цени беше и фактът, че американските шистови производители са намалили броя на работещите платформи до най-малкия от 2009 г. насам, което допълнително свива производството. През миналата седмица те намаляват с 21 до 237.

Коментари

Задължително поле