50 000 туристи на "Томас Кук" са заклещени в Гърция

50 000 туристи са заклещени по гръцките туристически дестинации на фалиралата компания, обяви Министърът на туризма Харис Теохарис. Според изчисленията на президента на туристическите агенции в Крит Михалис Влатакис, 20 000 са на остров Крит.

Според министъра на туризма процесът на репатриране на тези туристи вече е започнал чрез Британската администрация за гражданска авиация, която е поела престоя и завръщането отсега нататък на пътниците.

Очаква се обаче щетите за местние хотели, които са имали споразумения с "Томас Кук" да са огромни. Според Асоциацията на хотелиерите в Ираклион на остров Крит 80% от хотелите имат туристически пакети с "Томас Кук" .

Все още няма яснота дали между засегнатите туристи има и българи.

Припомняме, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщи Си Ен Ен. С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания са засегнати от фалита й.

Компанията каза в изявление, че бордът й "заключи, че няма друг избор, освен да предприеме стъпки за влизане в задължителна ликвидация с незабавно действие".

Този ход на "Томас Кук" вероятно ще предизвика най-мащабната операция по репатриране на британски граждани в мирно време. Предишният рекорд се държеше от срива на Monarch Airlines през 2017 г.

Петер Франкхаузер, изпълнителен директор на "Томас Кук", се извини на клиенти, служители, доставчици и партньори.

Коментари

Задължително поле