515 заболели от варицела в Търговищко тази година

515 са вече случаите на варицела в Търговищко тази година, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За сравнение през цялата 2017 г. са били общо 613. Подемът на болестта започна през ноември, когато бяха засегнати 126 деца, но и възрастни. През декември бяха отчетени 293 пациенти. Пикът е от януари, когато са заболели 332, основно от детска и начална училищна възраст. Постепенно заболяването губи сила и този месец в областта има 183 случая.

В последните месеци на миналата година трима пациенти се е наложило да влязат в болницата заради заболяването. През януари е имало още трима с болничен престой с тази диагноза. Това са били бебе на 3 месеца, 11-годишно дете и мъж на 51 години, съобщиха от РЗИ.

Варицелата остана водещото заразно заболяване в региона на Търговище този зимен сезон, в който острите респираторни болести отново бяха ограничени и не доближиха епидемични стойности. За миналата седмица с такава диагноза са били 36 души в цялата област. Така за поредна година грипът заобикаля Търговище.

Коментари

Задължително поле