Връщат парите на близо 10 000 туристи до Италия

Почина Хосни Мубарак

Доц. Атанас Мангъров: 90% е шансът да се заразим с коронавирус при контакт с болен

Върнаха в ареста банкерката, източила 1 млн. лв. от сметки на клиенти

Вдовицата на Кобе Брайънт заведе дело срещу хеликоптерната компания

Затварят част от бул. „Сливница“ за ремонт Реконструкцията на водопровода щу отнеме близо два месеца

Коронавирусът зарази десетки хиляди в 36 държави

Президентът Радев: ЕС трябва да приеме бюджет, който гарантира устойчиво икономическо и социално сближаване

Нова измама – алоджиите се правят на джипита

A1 в партньорство с TollPass ще предлага услугата за тол таксуване от 1 март Телекомът ще е единственият, който предлага всички възможности за тол таксуване

Бела Хадид с опасно горещи снимки

Гледат мярката на Гочо, бъркал дрога с противогаз

Турция забрани официално вноса на електронни цигари

Задържаният служител на НАП-Пловдив поискал 4000 лева от търговско дружество

6000 работодатели объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г. НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции

52 фирми движат кредитния пазар Заемите над 1 млн. лв. формират 96% от ръста на финансирането за бизнеса

Стабилен ръст има при големите заеми, докато при малките се отчита спад.

В търговията има най-много заемни средства

Големите компании движат кредитния пазар в страната. През третото тримесечие на годината фирмените заеми за суми над 1 млн. лв. са нараснали с 52 броя и достигат 5188 броя, сочат данните на БНБ. А общата отпусната чрез тези големи заеми сума се увеличава с 603 млн. лв. и достига 25,4 млрд. лв. Тези 52 компании формират 96% от целия ръст на кредитирането за бизнеса. От юли до септември общата сума на фирмените заеми нараства с 627 млн. лв. до 34,45 млрд. лв. Данните показват, че поведението на няколко десетки компании е решаващо за целия кредитен пазар в страната.

Ръст в кредитирането за бизнеса има и при сравнително големите заеми между 500 хил. и 1 млн. лв. При малките заеми за фирми до 25 хил. лв. има спад на годишна база, а тези между 25 хил. и 500 хил. намаляват в рамките на тримесечието. Оказва се, че стабилен ръст има само при големите компании.

Големите заеми за над 1 млн. лв. са на обща стойност 25,4 млрд. лв. и формират 74% от всички фирмени кредити. Най-много такива заеми има в търговията и ремонт на автомобили – 888 броя на стойност 2,98 млрд. лв. На второ място с 623 големи заема е преработващата промишленост. На трето и четвърто място са селското стопанство (281 броя) и строителството (260 броя). Челната петица се допълва от сектора операции с недвижими имоти със 142 броя заеми за над 1 млн. лв.

Като цяло най-много кредити взимат фирмите в търговията и ремонта на коли. Общият обем на заемите за този сектор е 9,4 млрд. лв., или над 27% от всички фирмени кредити. На второ място са кредитите за преработващата промишленост, които са на стойност 8,1 млрд. лв. и формират 23,5% от всички фирми заеми. На трето и четвърто място са заемите за операции с недвижими имоти и за строителството, съответно в размер на 3,3 млрд. и 3 млрд. лв., които заедно формират 18,7% от бизнес кредитите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.