59 млн. души са гласували предварително на президентските избори в САЩ

Броят на предварително гласувалите за изборите в САЩ е надминал този преди четири години. Според независима организация, която следи протичането на изборите, поне 59 милиона са пуснали бюлетина до момента.

Според наличните данни повечето от предварително гласувалите са демократи.

Мнозинството републиканци се очаква да подадат вота си на 3 ноември, след като президентът Тръмп постави под съмнение гласуването по пощата. 

От Election Project - независимата организация, която следи протичането на изборите, предвиждат най-малко 150 милиона подадени гласове тази година. На изборите през 2016 гласувалите са били около 137 милиона, съобщава БНР.

До момента Демократическата партия, която насърчаваше предварителното гласуване, води по броя на вече получените бюлетини. Не е ясно обаче дали това ще бъде показателно за окончателния резултат, отбелязва АФП.

Междувременно предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да преброи бюлетини, пристигнали след 3 ноември.

Искането е било подадено първоначално в четвъртък, когато федерален апелативен съд отказа да отмени плана на щатските власти да преброяват бюлетини, пристигнали до 12 ноември.

Предизборният щаб на Тръмп, Републиканската партия на Северна Каролина и други организации заведоха иск срещу решението, с аргумента, че то нарушава избирателния кодекс на щата. То е прието от щатска агенция по изборите, чиито членове се назначават, а не от избраните от жителите на щата представители, подчертава предизборния щаб в новия си иск.

 

Коментари

Задължително поле