Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

60% спад в превишенията на нормите за замърсяване на въздуха в страната Министър Нено Димов: Сериозна част от българите все още не дишат чист въздух

Снимка: Денислав Стойчев

Фандъкова: През 2019 г. в столицата превишаванията на нормите за фини прахови частици са намалели с 15%

Зам.-председателят на Европейския комитет на регионите Марко Маркула: Необходими са повече градове като София

С 60% за 8 г от 2011 г.до 2018 г. са намалели превишенията, които показват станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR. Ако през 2011 г. само в 9 от тези станции е било постигнато средноденонощното превишаване на годишна база, което е 75% непостигане на нормите, през 2018 г. 29 от тези станции показват постигане на нормите, което е 75% успех“, подчерта министър Димов.

Той припомни, че през 2017 г. България е осъдена от ЕС за мръсен въздух в 28 града. Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово и Стара Загора вече покриват нормите, а съответствие вероятно е постигнато и в Ловеч, Варна и Димитровград.

Снимки: Цветан Томчев

По думите му, за 3 г. в няколко от станциите на Столична община за измерване чистотата на въздуха има драматично подобряване. Например на станцията в кв. „Дружба“ през сезон 2016-2017 г. е имало 68 превишения, в сезон 2018-2019 г. има само 16. На станцията в ж.к. „Младост“ превишенията са спаднали от 46 на 32. Само станцията в кв. „Надежда“ продължава да показва сериозно превишаване на фините прахови частици.

„Но всичко това е сериозен успех и трябва да поздравим г-жа Фандъкова и екипа ѝ“, заяви министърът. Той посочи, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията, а това значи, че сериозна част от българите все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух. „Трябва да направим така, че в следващите 2-3 г. това да се случи“, заяви Димов. Той посочи и, че проблемът с качеството на въздуха е и проблем на бедността, затова приоритет на правителството е повишаване на доходите на населението.

Столичният кмет Йорданка Фандъкива съобщи, че 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици. „Последните изследвания показват, че за гражданите чистотата на въздуха е важна тема. 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхно лично участие – това много ме радва и за мен е шанс, защото имаме огромен брой съмишленици. За една година 10% от софиянци вече оставят колите си в дните, в които обявяваме, че има превишение на фини прахови частици. Още 20% декларират готовността да го направят, ако нямат неотложен ангажимент“, каза тя.

„Преди 4 г в София имахме и превишения на норми на азотните оксиди, с което се справихме“, каза кметът. Фините прахови частици остават проблем на града, но от 2009 г. насам има устойчива тенденция на намаляване на дните със замърсяване. От 161 дни с превишение на частиците през 2009 г. , през 2016 г. такива дни са 71. По предварителни данни, през 2018 г. София има 17% спад на отчетените превишения от всички автоматични станции. “ Тенденцията за намаляване се запазва и през първите месеци на 2019 г., през които отчитаме 15% по-малко превишение спрямо 2018 г.“, каза Фандъкова. Общината се е отказала от забраните за коли по критерий четни и нечетни номера, но се работи по законодателната промяна, която ще позволи въвеждането на екостикери.

До месец монтират 25 филтъра на комините на замърсяващи въздуха печки, а до края на 2019 г. 22 нови сензора ще мерят качеството на въздуха в града.

„Необходими са повече градове като София, които да са много активни в проектите за подобряване чистотата на въздуха“, каза Марко Маркула, заместник-председател на Европейския комитет на регионите. „Около 400 региона отговориха на въпросник за състоянието на качеството на техния въздух. 59% от тях заявиха, че работят непрекъснато по тези въпроси и разработват планове за действие. Над 90% от тях подкрепят дългосрочните цели на ЕС за устойчиво развитие“, каза Маркула. Той подари букет на кметът Фандъкова за рождения й ден и участва по нейна инициатива в засаждането на фиданки около НДК в София.

Във видеобръщение еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела заяви, че замърсяването на въздуха все още е един от големите проблеми в Европа, затова подкрепи конференцията SOFAIR като успешен начин за обмяна на добри практики при решаването му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.