БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

60% спад в превишенията на нормите за замърсяване на въздуха в страната Министър Нено Димов: Сериозна част от българите все още не дишат чист въздух

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Фандъкова: През 2019 г. в столицата превишаванията на нормите за фини прахови частици са намалели с 15%

Зам.-председателят на Европейския комитет на регионите Марко Маркула: Необходими са повече градове като София

С 60% за 8 г от 2011 г.до 2018 г. са намалели превишенията, които показват станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR. Ако през 2011 г. само в 9 от тези станции е било постигнато средноденонощното превишаване на годишна база, което е 75% непостигане на нормите, през 2018 г. 29 от тези станции показват постигане на нормите, което е 75% успех“, подчерта министър Димов.

Той припомни, че през 2017 г. България е осъдена от ЕС за мръсен въздух в 28 града. Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово и Стара Загора вече покриват нормите, а съответствие вероятно е постигнато и в Ловеч, Варна и Димитровград.

Снимки: Цветан Томчев

По думите му, за 3 г. в няколко от станциите на Столична община за измерване чистотата на въздуха има драматично подобряване. Например на станцията в кв. „Дружба“ през сезон 2016-2017 г. е имало 68 превишения, в сезон 2018-2019 г. има само 16. На станцията в ж.к. „Младост“ превишенията са спаднали от 46 на 32. Само станцията в кв. „Надежда“ продължава да показва сериозно превишаване на фините прахови частици.

„Но всичко това е сериозен успех и трябва да поздравим г-жа Фандъкова и екипа ѝ“, заяви министърът. Той посочи, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията, а това значи, че сериозна част от българите все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух. „Трябва да направим така, че в следващите 2-3 г. това да се случи“, заяви Димов. Той посочи и, че проблемът с качеството на въздуха е и проблем на бедността, затова приоритет на правителството е повишаване на доходите на населението.

Столичният кмет Йорданка Фандъкива съобщи, че 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици. „Последните изследвания показват, че за гражданите чистотата на въздуха е важна тема. 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхно лично участие – това много ме радва и за мен е шанс, защото имаме огромен брой съмишленици. За една година 10% от софиянци вече оставят колите си в дните, в които обявяваме, че има превишение на фини прахови частици. Още 20% декларират готовността да го направят, ако нямат неотложен ангажимент“, каза тя.

„Преди 4 г в София имахме и превишения на норми на азотните оксиди, с което се справихме“, каза кметът. Фините прахови частици остават проблем на града, но от 2009 г. насам има устойчива тенденция на намаляване на дните със замърсяване. От 161 дни с превишение на частиците през 2009 г. , през 2016 г. такива дни са 71. По предварителни данни, през 2018 г. София има 17% спад на отчетените превишения от всички автоматични станции. “ Тенденцията за намаляване се запазва и през първите месеци на 2019 г., през които отчитаме 15% по-малко превишение спрямо 2018 г.“, каза Фандъкова. Общината се е отказала от забраните за коли по критерий четни и нечетни номера, но се работи по законодателната промяна, която ще позволи въвеждането на екостикери.

До месец монтират 25 филтъра на комините на замърсяващи въздуха печки, а до края на 2019 г. 22 нови сензора ще мерят качеството на въздуха в града.

„Необходими са повече градове като София, които да са много активни в проектите за подобряване чистотата на въздуха“, каза Марко Маркула, заместник-председател на Европейския комитет на регионите. „Около 400 региона отговориха на въпросник за състоянието на качеството на техния въздух. 59% от тях заявиха, че работят непрекъснато по тези въпроси и разработват планове за действие. Над 90% от тях подкрепят дългосрочните цели на ЕС за устойчиво развитие“, каза Маркула. Той подари букет на кметът Фандъкова за рождения й ден и участва по нейна инициатива в засаждането на фиданки около НДК в София.

Във видеобръщение еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела заяви, че замърсяването на въздуха все още е един от големите проблеми в Европа, затова подкрепи конференцията SOFAIR като успешен начин за обмяна на добри практики при решаването му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.