65% от децата имат проблем със здравето

Безплатна диагностика за 2500 малчугани в столичните ясли

Специализирана медицинска помощ и в забавачки и училища

При около 65% от малчуганите, посетили профилактични прегледи по време на кампания, обхванала 8000 деца, са открити някакви здравни проблеми. Само 35% не са диагностицирани с увреда или заболяване, съобщи д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия. Наблюденията са на лекарите, провеждали 6 години прегледи в цялата страна в рамките на кампанията “Детско здраве”. Само тази година те са прегледали 2500 малчугани от 10 града. “Повечето деца идват с вече установени заболявания. Поради липса на специалисти в регионите те идват на тези прегледи. Освен за профилактика, децата идват и за диагностично доуточняване”, обясни д-р Меджидиев. Той подчерта, че откриването на заболяване в по-ранен етап прави много по-вероятно пълното му излекуване.

Той присъства на пресконференция, посветена на първата в София инициатива за безплатни профилактични прегледи на децата от самостоятелните ясли. Тя се организира от Столичната община и Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз и започва от 5 декември. До края на февруари ще бъдат обхванати над 2500 малчугани от 24 ясли, в които ще преглеждат 6 екипа. Те ще включват специалисти по уши-нос-гърло, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските болници в София. Ако те открият заболяване на някое дете, ще го препращат към джипитата или болниците. Този вид високоспециализирани прегледи не се покриват от НЗОК, трудът на лекарите е безвъзмезден. Родителите дават своето съгласие и приемат добре кампанията.

Тя ще обхване децата от яслените групи на забавачките веднага след прегледите в самостоятелните ясли. В такива групи са над 5000 от 44 000 малчугани в общинските детски градини. Градската управа обмисля след това да разшири инициативата като включи и по-големите деца в забавачките, а след това и училищата. За тази цел може да се ангажират Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в определени дни.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Подпомагаме със 100 хил. лв. социални иновации

Нова програма стартира през 2019 г.

През 2019 г. Столичната общината стартира пилотна програма за частична финансова подкрепа за социални иновации. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Международна конференция за социални иновации “Партньорство за промяна”. Програмата е насочена към предприемчивите хора и организации, които да получат частична финансова подкрепа от бюджета на Столична община. Тя е пилотна, стартира от 1 януари и кандидатите ще имат три месеца да подадат своите проектни предложения. Пилотният бюджет на програмата е 100 хил. лв. за 2019 г., но той може да бъде увеличен, каза Фандъкова.

По думите є през годините Столичната община е създала и финансови инструменти за подпомагане. “Първият е програма “Европа”, чрез която финансираме много интересни проекти”, посочи кметът.

В присъствието на Фандъкова вчера беше открит и консултантски офис за подкрепа на иновативни, стартиращи и социални предприемачи. Инициативата се реализира от Столична община чрез Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия и “София Тех Парк” АД.

Коментари

Задължително поле