Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

67% от българите искат втори лифт в ски зона „Банско“

Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт на Банско страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните, събрани на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна. Тези сондажи пораждат бързи хипотези за динамично променящите се събития.

Във вечната дилема „растеж или природа“ българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата. Дяловете на отговори „природата“ е сравнително висок и съизмерим с европейската картина на нагласите, пишат от „Галъп“.

Според данните опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите.

„Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора“, анализират от социологическата агенция.

От „Галъп“ посочват, че когато запитаните е трябвало да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% – че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

„Вероятно, съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл зa страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения. 67% са принципно за изграждане на втория кабинков лифт. Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например, над 90% от българите автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови“, допълват от „Галъп“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. даже са повече мен ако питате. всеки, който поне малко има реална представа знае, че такъв лифт е крайно необходим.

  2. Трябва да си имаме местенце в България с прекрасни условия за ски и това си е БАнско, а и нали затова там има обособена ски туристическа зона, за да й се радват туристите

  3. ЛУДИ НИ НАПРАВИХТЕ С ТОЯ ЛИФТ!!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МЛЪКНЕТЕ!!! НА ФОНА НА ЛИФТА,ВДИГНАХТЕ ЦЕНИТЕ НА ВОДАТА,НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА АХА ДА ВДИГНЕТЕ И НЕГО,НА ХРАНИТЕ-ЯЙЦА,МАСЛО И ПРОЧИЕ.ДА ВИ ПИКАМ НА ЛИФТА!!!!!!!

  4. Нормалните хора в България нямат нищо против построяването на лифтове. Против са само еко рекетьорите!

  5. Ами шще искат щото им писна да се редят по 2 часа в студа на опашка…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.