Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

67% от българите искат втори лифт в ски зона „Банско“

Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт на Банско страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните, събрани на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна. Тези сондажи пораждат бързи хипотези за динамично променящите се събития.

Във вечната дилема „растеж или природа“ българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата. Дяловете на отговори „природата“ е сравнително висок и съизмерим с европейската картина на нагласите, пишат от „Галъп“.

Според данните опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите.

„Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора“, анализират от социологическата агенция.

От „Галъп“ посочват, че когато запитаните е трябвало да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% – че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

„Вероятно, съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл зa страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения. 67% са принципно за изграждане на втория кабинков лифт. Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например, над 90% от българите автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови“, допълват от „Галъп“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. даже са повече мен ако питате. всеки, който поне малко има реална представа знае, че такъв лифт е крайно необходим.

  2. Трябва да си имаме местенце в България с прекрасни условия за ски и това си е БАнско, а и нали затова там има обособена ски туристическа зона, за да й се радват туристите

  3. ЛУДИ НИ НАПРАВИХТЕ С ТОЯ ЛИФТ!!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МЛЪКНЕТЕ!!! НА ФОНА НА ЛИФТА,ВДИГНАХТЕ ЦЕНИТЕ НА ВОДАТА,НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА АХА ДА ВДИГНЕТЕ И НЕГО,НА ХРАНИТЕ-ЯЙЦА,МАСЛО И ПРОЧИЕ.ДА ВИ ПИКАМ НА ЛИФТА!!!!!!!

  4. Нормалните хора в България нямат нищо против построяването на лифтове. Против са само еко рекетьорите!

  5. Ами шще искат щото им писна да се редят по 2 часа в студа на опашка…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.