67% от пенсионерите в живеят в нищета

Хората над 65 години в България са много по-зле от средното ниво за ЕС, а причината за това са ниските пенсии.

На първо място сме по разлика между бедни и богати

Двоен е делът на пенсионерите с финансови проблеми спрямо средното ниво в ЕС

23% от парите ни отиват за дома

Две трети от пенсионерите живеят в нищета. В България 67,7% от хората на възраст над 65 години живеят в риск от бедност и социално изключване, показват данни на Евростат. Това означава, че или доходите им са под линията на бедност или имат материални лишения (не могат да си позволят поне 7 от 13 основни стоки и услуги).

Хората над 65 години в България са много по-зле от средното ниво за ЕС. В държавите от Общността средно 31,3% от хората над тази възраст са в риск от бедност и социално изключване. У нас делът на хората над 65 г. със сериозни финансови проблеми е двойно по-голям. А причината за това е ниският размер на пенсиите.

Сред страните от ЕС има само две, в които хората над 65 години са по-зле отколкото при нас. В Естония 82,5% от тях, а в Латвия 69,8%, живеят в риск от бедност и социално изключване. Най-добре са в Люксембург и Дания, където съответно само 13,4% и 22,2% от хората над 65 г. имат сериозни финансови проблеми.

Ако погледнем данните не само за хората над 65 г., а за всички граждани в страната, се оказва, че всеки трети (точно 32,2%) живее в риск от бедност и социално изключване. При положение, че средно за страните от ЕС сериозни финансови проблеми имат 21,6% от хората. По този негативен показател България отново е на челните места в ЕС. По-зле от нас са само в Румъния, където 34,4% от хората имат доходи под линията на бедност, живеят в материални лишения или член от семейството им работи под 20% от времето през годината.

България е на първо място сред страните от ЕС по най-голяма разлика между бедни и богати, показват нови данни на Евростат. Доходите на 20-те процента от населението с най-високи доходи в България са 7,3 пъти по-високи от тези на 20-те процента от населението с най-ниски доходи. Средно за страните от ЕС разликата в доходите на най-богатите и най-бедните е 4,74 пъти. Най-близо до нас по този показател са Литва (6,39 пъти), Латвия (6,33 пъти) и Румъния (6 пъти). Има държави, в които разликата между бедни и богати е над два пъти по-малка, отколкото при нас. Сред тях са Словакия (3,12 пъти), Словения (3,28 пъти) и Чехия (3,48 пъти).

В България 23,3% от разходите на домакинствата отиват за жилището, показват още данни на Евростат. И то при положение, че преобладаващата част от хората живеят в собствени жилища, тоест тези пари отиват основно за битови сметки. За сравнение в Малта само 8,8% от разходите на хората са за жилище, в Кипър - 11,2%, а в Естония, Португалия и Словения делът на тези разходи е малко над 14%. В Германия 24,5% от разходите на хората са за жилище, но при положение че над половината живеят под наем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари