70 години независимост на Израел (инфографика)

Честванията гълтат 30 млн. долара

На годишнината САЩ местят посолството си в Ерусалим

Министърката на културата Мири Регев представя официалното лого на тържествата за 70 години независимост на Израел.

Израел отбелязва 70-ата си годишнина с пищни тържества, които започнаха снощи и ще продължат до събота вечерта. Общата им продължителност ще е 70 часа, колкото години навършва държавата Израел.

Честванията ще глътнат 100 милиона шекела или 30 милиона долара, което обаче е доста по-скромно от разходите за отбелязването на 60-ата годишнина от независимостта, които струваха 47 милиона долара.

Израелската държава се ражда на 14 май 1948 г. по григорианския календар, но по еврейския това става на 5 ияр - осмия месец на годината. Еврейският календар е лунно-слънчев и съответно дните му не съвпадат с тези на григорианския, по който 5 ияр всяка година е в различен ден. Тази година той се пада на 19 април.

Стартът на тържествата обаче бе планиран за късно снощи. Кулминацията им за вчерашния ден трябваше да са най-пищните фойерверки в историята на страната и изпълнение на официалната песен за 70-ата годишнина. След което предстоеше плажно парти, предвидено да продължи цялата нощ, по протежение на 70 километра по крайбрежието от Тиберия до Ейлат.

За днес е планирана демонстрация на израелските иновации, както и международна викторина по библейски въпроси.

В петък улиците по градовете на страната ще бъдат изпълнени с танцуващи хора, които да наподобят веселието от 14 май 1948 г., след като премиерът Давид Бен-Гурион обявява независимостта (виж графиката).

Последният спектакъл е в събота - музикално събитие, което министърката на културата Мири Регев обеща да представлява “саундтрак на израелското общество”.

А на самия 14 май САЩ ще направят голям жест към Израел, като тогава официално преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Решението за това бе взето, след като в края на миналата година президентът Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел.

17_100

Коментари

Задължително поле