700 животински вида в плен на пластмасата

-

До момента има документирани 700 животински вида, които са яли пластмасови отпадъци или са били в техен плен, информират от National Geographic. Към тях спадат не само морски обитатели, но и птици, които живеят по крайбрежията. Микропластмаси са открити в 114 вида, по-голямата част, от които попадат на трапезата ни, а след това в организмите ни.

Близо половината от всички пластмаси, които се изхвърлят, представляват опаковки, повечето от които никога не достигат до контейнера за рециклиране. Те попадат в океана, където се превръщат в заплаха за хиляди живи организми – от зоопланктони до китове.

„Най-тъжното е, че животните се хранят с тази пластмаса, мислейки я за храна“, казва д-р Матю Савока морски биолог от Националната агенция на океанските и атмосферните изследвания – „Представете си, след като сте обядвали, да почувствате слабост, замаяност и глад, които не отминават. Би било много неприятно.“

Консумацията на пластмаса от животни води до хроничен и жесток глад, от който те загиват. По време на изследванията си Савока е открил, че много видове риби често консумират пластмаса, защото тя започва да им мирише на храна, след като е била в контакт с водорасли. Много морски птици изразходват ценна енергия в търсене на истинска храна, с която да нахранят малките си и въпреки това  често се връщат при тях с пластмасови отпадъци.

Пълният мащаб на вредата от пластмасата за еднократна употреба може да не е видима там, където живеем, но това не означава, че не можем да допринесем в борбата с тази екологична криза. Милиард найлонови торбички се използват по света всяка година, огромни количества сламки и пластмасови бутилки си проправят път към океаните ежедневно. Ако започнем да използваме текстилни пазарски чанти, бутилки за вода и кутии за храна за многократна употреба, бихме намалили количествата пластмаса, която бива изхвърляна в природата. Бихме могли да заменим пластмасовите клечки за уши и четки за зъби с бамбукови такива.

Със своята кампанията „Планета или Пластмаса?“ National Geographic приканва аудиторията и партньорите си да направят своя избор и да обещаят, че ще намалят пластмасата за еднократна употреба, която използват ежедневно и на natgeotv.com/bg/planetorplastic. Софийският телеком NET1 вече се включи в инициативата, като даде своето обещание и засегна темата за замърсяването с пластмаса по време на събитието „Зелено кино за зелена Дружба“. На него бе прожектиран и тематичният филм на National Geographic „Зелените герои на Джеки Чан“, a каузата бе да се наберат средства за озеленяване на столична градинка.

 

Коментари

Задължително поле