На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на ЕС

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

700 животински вида в плен на пластмасата

До момента има документирани 700 животински вида, които са яли пластмасови отпадъци или са били в техен плен, информират от National Geographic. Към тях спадат не само морски обитатели, но и птици, които живеят по крайбрежията. Микропластмаси са открити в 114 вида, по-голямата част, от които попадат на трапезата ни, а след това в организмите ни.

Близо половината от всички пластмаси, които се изхвърлят, представляват опаковки, повечето от които никога не достигат до контейнера за рециклиране. Те попадат в океана, където се превръщат в заплаха за хиляди живи организми – от зоопланктони до китове.

„Най-тъжното е, че животните се хранят с тази пластмаса, мислейки я за храна“, казва д-р Матю Савока морски биолог от Националната агенция на океанските и атмосферните изследвания – „Представете си, след като сте обядвали, да почувствате слабост, замаяност и глад, които не отминават. Би било много неприятно.“

Консумацията на пластмаса от животни води до хроничен и жесток глад, от който те загиват. По време на изследванията си Савока е открил, че много видове риби често консумират пластмаса, защото тя започва да им мирише на храна, след като е била в контакт с водорасли. Много морски птици изразходват ценна енергия в търсене на истинска храна, с която да нахранят малките си и въпреки това  често се връщат при тях с пластмасови отпадъци.

Пълният мащаб на вредата от пластмасата за еднократна употреба може да не е видима там, където живеем, но това не означава, че не можем да допринесем в борбата с тази екологична криза. Милиард найлонови торбички се използват по света всяка година, огромни количества сламки и пластмасови бутилки си проправят път към океаните ежедневно. Ако започнем да използваме текстилни пазарски чанти, бутилки за вода и кутии за храна за многократна употреба, бихме намалили количествата пластмаса, която бива изхвърляна в природата. Бихме могли да заменим пластмасовите клечки за уши и четки за зъби с бамбукови такива.

Със своята кампанията „Планета или Пластмаса?“ National Geographic приканва аудиторията и партньорите си да направят своя избор и да обещаят, че ще намалят пластмасата за еднократна употреба, която използват ежедневно и на natgeotv.com/bg/planetorplastic. Софийският телеком NET1 вече се включи в инициативата, като даде своето обещание и засегна темата за замърсяването с пластмаса по време на събитието „Зелено кино за зелена Дружба“. На него бе прожектиран и тематичният филм на National Geographic „Зелените герои на Джеки Чан“, a каузата бе да се наберат средства за озеленяване на столична градинка.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.