75 лв. за Великден за над половин милион пенсионери (обзор)

534 хил. пенсионери да получат великденски добавки по 75 лв., предлагат депутати.

От ГЕРБ предлагат да бъдат раздадени 40 млн. лв.

Парламентът решава

По 75 лв. за Великден да бъдат дадени на всички пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите и добавките към тях през април са в размер до 526 лв. включително, предлагат депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС с промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, които вече са внесени в парламента.

По този начин във връзка с предстоящите великденски празници ще бъдат подпомогнати около 534 хил. пенсионери, чиито доходи са в размер до линията на бедност, гласят мотивите на вносителите. Според депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС за раздаването на великденските добавки ще бъдат необходими 40 млн. лв.

Неотдавна министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова заяви, че великденски добавки за пенсионерите няма да има. “Ние сме за трайно повишаване на доходите им и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%”, каза министър Шалапатова.

Със същия аргумент в края на 2023 г. правителството не предвиди коледни добавки за пенсионерите - жест, който през последните години неизменно следваха различни правителства. Финансовият министър Асен Василев тогава обясни, че от средата на 2023 г. пенсиите вече са увеличени с 12%, а от 1 юли 2024 г. предстои ново увеличение с 11% по швейцарското правило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари