750 гости на "Света Анастасия" на концерт с поезия и роман

В миналото миденият плаж примамвал с миди на тенекия и студена бира

750 гости се стекоха за празника на остров "Света Анастасия" в събота. По принцип той трябваше да се чества в Деня на Голяма Богородица на 15- ти август, но времето беше лошо, вдигна се гляма вълна и корабчетата не можеха да пътуват до късчето земя сред вълните.

"Празникът бе наистина вълнуващ, разказа пред "Труд" управителят на острова Павлин Димитров. От сутринта, с катамараните са пътували десетки любители на приключенията. През целия ден на празника, ансамбъл "Странджа" е огласял с песните си острова, а по обед се е извило прословутото островно хоро.

Фарът бе отворен за посещения през цялото време, а вечерта посетителите са се насладили на голям концерт, с участието на Георги Милтиядов, Маргарита Хранова, Руслан Мъйнов и квартет "Дестини".

Управителят Павлин Димитров е прочел на присъстващите десет стихотворения на участници в конкурса "Вдъхновени от острова". Поетичната надпревара ще има своя финал навръх празника на Бургас в деня на  6 декември, когато е  денят на Свети Николай Чудотворец, разкри Димитров. Литературната вечер е завършила с представяне на книгата "Тя, островът" с автор Ирина Папанчева.

Лятото на "Света Анастасия" продължава и той ще е отворен до края на месец октомври. Желанието за посещения е нестихващо, а любителите на приключения, стъпващи тук, могат да се насладят и на уникалния миден плаж. На него специално за тях, се приготвят "миди на тенекия"- специалитет, прочут от години и естествено върви със студена бира.

В миналото, бургазлии са идвали с лодки, за да си правят вкусне миди на тенекия. Ресторантът на острова също е пълен с  морски дарове. Имало миди на пара и тарама хайвер.

Коментари

Задължително поле