76 машини ще чистят пътищата в Сливенска област

550-те км републикански пътища от І, ІІ и ІІІ клас, които минават през Сливен и областта, ще бъдат почиствани през зимата от 76 машини, съобщиха от областната администрация след проведеното разширено заседание за зимната подготовка. Сред специализираната техника има 19 снегорина, 4 роторни снегорина, 27 пясъкоразпръсквача, 6 влекача. Срокът за проверка на техниката е последните два дни на октомври. Но 12 от машините вече са в готовност заради прогнозите за снеговалежи в планинските райони. Към момента са налични 70 на сто от планираните 3100 тона инертни материали, 1700 тона сол и 35 тона химични вещества, останалите ще бъдат набавени след проверките. Фирмите, които през минали сезон се грижиха за зимната поддръжка в областта, ще отговарят за почистване и в периода от 1 ноември 2018 до 31 март 2019 година. "Пътно поддържане" ще почиства пътищата, а "Магистрали 2014" - сливенският участък на автомагистрала "Тракия".

"Целта на заседанието бе да се докладва за създадената до момента организация и ако има затруднения, да се определят сроковете за отстраняването им", каза областният управител Чавдар Божурски. Просеките в горските масиви в природен парк "Сините камъни", както и в частните гори, са прочистени от Горското стопанство в Сливен, със съдействието на "Басейнова дирекция". От енергото са санирали участъци с ел.съоръжения, които са били в предаварийно състояние.

Работата по прочистването продължава в Котленския планински район. Училищата, детските и здравни заведения са заредени с гориво. До седмица ще има доставка на горива в училището в котленското с. Ябланово и в гимназията по електротехника в Сливен, където процедурите са се забавили. Областните дирекции на МВР в Сливен и Търговище ще координират действията си в Котленския проход, който преминава и през двете територии, при усложнена зимна обстановка.

Коментари

Задължително поле