78.5% от домакинствата едва връзват двата края

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78.5 % от домакинствата в страната живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, огласени днес, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Средната издръжка на живота на на 1 лице от 4-ри членно домакинство е в размер от 558,82 лв. Около 78.5 % от домакинствата в страната живеят с общ доход на 1 лице под тази бариера. Запазва се високия дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават.

Заетост

Равнището на безработица продължава да спада и достига до 8%. Възстановяването на пазара на труда обаче ще продължи още дълги години, след като загубата на работни места спрямо същия период на 2008 г. е с около 339 хил. лица.

60.6% от безработните лица са били без работа над 1 година. Така наречените „обезкуражени“ лица наброяват 161 100 лица, като 35.8% от тях са до 34-годишна възраст. Ако прибавим обезкуражените лица към общия брой на безработните, то това ще получим коефициент на безработица от 12,3%.

Доходи и потребление

Доходите от труд нарастват със 7.5%, но потреблението на домакинствата продължава да бъде свито, при това в условия на дефлация. При тази ситуация намеренията на правителството да разчита именно на вътрешното потребление като основен двигател на българската икономика няма да бъдат достижими.

Прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна до 297 лв. на 1 лице.

Средната заплата в частния сектор (927 лв.) нараства с по-бързи темпове (7.9%), като постепенно се приближава до размера от обществения сектор (956 лв.).

Близо една трета (30.4%) от всички наети обаче са в диапазона на нископлатените работници със заплата от 491 лв. до 704 лв.

341 507 души, или 14.8% от общо наетите в страната, получават минималната заплата.

Остава сериозен проблемът със силната регионална диференциация на заплати и заетост. Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области в страната. Трудовите възнаграждения във Видин (648 лв.) са почти два пъти по-ниски от тези в София (1261 лв.). Освен това една трета от всички наети лица в икономиката на страната работят в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси