80% от чужденците спят в лукс хотели У нас им е евтино, нощувката започва от 100 евро на човек

В 3, 4 звезден хотел у нас цените са между 40 – 80 евро за нощувка на човек на база олинклузив в разгара на сезона.

Българите избират места с 1 и 2 звезди

80% от чуждите туристи у нас предпочитат луксозни хотели, показват данните на националната статистика. В хотелите с четири или пет звезди са реализирани 79,7% от общия брой нощувки на чужденци през май. Останалите 34,3% от резервациите в луксозните хотели са били на българи. “Чужденците избират предимно четиризвездни хотели”, коментира пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

“Цените по Черноморието за олинклузив в 3 ,4 звезден хотел са между 40 – 80 евро за нощувка на човек в разгара на сезона. Докато в луксозния сегмент говорим за цени от 100 евро за нощувка в петзвезден хотел”, уточни Байков. Той коментира, че това е ниска сума в сравнение с цените в страни, с които България се конкурира. По думите му страната ни е наложена на туристическия пазар в Европа като евтина дестинация и основното, с което в момента привличаме туристи, са ниските цени.

В същото време българите залагат на по-евтините хотели – 34% са избрали такива с 1 или 2 звезди. Приходите на хотелиерите обаче се повишават с близо 3% през май спрямо година по-рано и достигат 61,5 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Къв лукс хотели бе хора. То при нас за 4 звезди получаваш талашитени мебели и мизерна баня с вана. Луксът го има на 10 тина 20 места където цените са по 4-500 лева за нощувка. Лукс за 100 евро е фалш.

  1. За първи път да чуя нещо умно и смислено от теб стрино petroha. В България на крайбрежието има не повече от 20 хотела 5* ипоата от тях са пишман 5*. Има много 4*, но половината от тях са реални 3*. 10% от 4* са наистина добри. На тоя Байко Байков много му отива името, да и да бае и да не бае не го разбира туризма и говори глупости. За какъв лукс говори, дали се чува какво говори?

  2. Х звездните хотели у нас бяха много по-добри от Х звездните хотели в германия.
   бяха, вече не са.

 2. И аз, като обикалям по широкия свят, предимно 4 и 3 звездни хотели ползвам. В България предпочитам частни квартири или хижи. В големия хотел си абсолютно анонимен. В частната квартира има поне още 2-3 семейства и вечер може да пиеш една ракия на лаф. На къмпинг социалният живот е същия, но вече не съм на тия години…
  Апропо, от две години вече ходя и по черноморието. Преди това цените ВЪОБЩЕ не отговаряха на качеството. Пък и с Турция нещата вече не са същите…

Отговорете