8000 българи за година завършват в болница след препиване

102 деца под 15-годишна възраст са се озовали в токсикология след прием на дрога

Над 8000 българи за една календарна година завършват в болница с остра алкохолна интоксикация. Данните са на Националния център по опазване на общественото здраве.

Докладът, с който "Труд news" разполага, сочи, че през изминалата година в първото тримесечие 1861 нашенци са препили тежко и потърсили медицинска помощ, за да се стабилизират. Във второто - близо 2000, за третото - 2362-ма, а през последното тримесечие - алкохолен делириум е отровил 2127 българи.

Разчетите на институцията, подопечна на здравното министерство, показват още, че мъжете доста по-често посягат към чашката в промишлени количества, за сметка на дамите, които по-рядко стигат до лекар заради препиване.

Междувременно става ясно, че за година 1239 пълнолетни граждани са получили лекарска помощ в токсикологиите, прекалили с употребата на психоактивни или наркотични вещества. Подобно на алкохолната зависимост, при дрогата ситуацията е аналогична - четири пъти повече мъже пробват наркотици, в сравнение с нежния пол.

Тревожни са и данните, че само за година над 100 малки деца на възраст до 15 години са били вкарани в болница с тежка интоксикация с дрога, от която последиците за подрастващия организъм могат да бъдат необратими или фатални.

"Психиатриите са пълни с деца, които след пушене на трева или прием на наркотици развиват тежка параноидна шизофрения. За този проблем не се говори, а резултатът е, че ако счупеният крак може да зарасне, то пораженията по мозъка не се лекуват. Особено параноидната шизофрения - това остава състояние до живот", заяви пред "Труд news" Павлина Николова, която е общопрактикуващ лекар. На същото мнение са и нейни колеги психиатри. Те слагат под общ знаменател и актуалните напоследък балони с райски газ.

"Дишането на балони с райски газ ги кара да се чувстват безсмъртни. Младежите нямат здрава ценностна система и там се корени проблемът. Обществото е консуматорско, живее ден за ден", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова, изтъкнат специалист в психиатричната наука.

Според доклада на Центъра по опазване на обществено здраве 561 непълнолетни лица са официално регистрираните младежи, потърсили помощ от медици за 2023 година. Те са приети в лечебниците със застрашено здравословно състояние и медицински екипи са ги лекували, за да ги стабилизират и овладеят след натравянето.

Експертите от Центъра по обществено здраве коментират, че много от случаите са комбинирани, т.е. децата са приели и алкохол, и наркотици накуп.

При подрастващите във възрастовата група 16-18 годишни данните също са стряскащи. 151 младежи са потърсили лекарска помощ след прием на високи дози дрога, а 528 са се озовали в спешното с тежко алкохолно натравяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве