830 евро е новата минимална заплата в Гърция от 1 април

От 1 април влеза в сила новата минимална заплата в Гърция, която достига 830 евро бруто от 650 евро през 2019 г. Досега минималното възнаграждение беше 780 евро и за последен път беше увеличено миналия април.

Министърът на труда Домна Михайлиду подчерта, че както великденският бонус, така и обезщетението за отпуск ще се изчисляват на база новата минимална заплата. 13 категории обезщетения също са увеличени. Сред тях е обезщетението за безработица, което от 1 април възлиза на 510 евро.

Премиерът Мицотакис обеща минималната заплата да стигне 950 евро до 2027 г., когато изтича мандатът му, и да увеличи средната заплата с повече от 25% до 1500 евро, както и да увеличи доходите на пенсионерите, работили в публичния сектор.

Премиерът заяви, че вдигането на заплатите е предпочетена антикризисна мярка заради инфлацията, тъй като бюджетът няма възможност да изплати еднократна компенсация за хората с най-ниски доходи.

Икономиката на Гърция нарасна с 2% миналата година, като не можа да достигне прогнозата на правителството, но значително надвиши средния растеж в еврозоната от 0.4%. За тази година правителството е заложило растеж от 2.9%, разчитайки на туризма, инвестициите по плана за възстановяване и вътрешното търсене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа