85% от търговията с плодове и зеленчуци у нас върви нелегално

85% от търговията с плодове и зеленчуци у нас е в сивия сектор - без осчетоводени документи и платени на държавата задължения, като половината от този огромен пазар се захранва с нерегламентиран внос предимно от Турция. Това заяви председателят на Националния съюз на градинарите в България /НСГБ/ Слави Трифонов преди откриването във Варна на международния форум "Градинария - модерната търговия на Балканите".

Според Трифонов липсата на стриктна организация на пазара прави родните производители неконкурентни. Като резултат българските пресни градински плодове и зеленчуци намират по-добър пласмент в Румъния.

"Износът ще расте, защото от месец в северната ни съседка бе въведен закон за късите вериги за храни. Той задължава търговците да продават минимум 50% местна или произведена до 200 км от границите на страната продукция", уточни Трифонов.

НСГБ настоява правителството да прокара подобен закон и у нас, който да регламентира квота за продажба на плодове и зеленчуци до 48 часа от беритбата им. Докато това се случи, свежа българска продукция може да се купува на едро чрез електронния пазар на съюза "Градинария", който осигурява директен достъп на производителите до търговци от страната и чужбина. Заявки има чак от САЩ, макар оттам да търсят предимно ядки и сушени плодове заради огромното разстояние, коментира Трифонов. Той допълни, че скоро "Градинария" ще стане достъпен и за клиентите на дребно. Без да хабят време, те ще могат по си купуват доказано български плодове и зеленчуци от електронен магазин.

Коментари

Задължително поле