92-годишният доайен на пловдивските художници с нова изложба в Градската галерия

Вече 62 години един от най-популярните художници на Пловдив Иван Поповски - Джовани активно твори и участва в културния живот на града под тепетата. 92-годишният майстор на четката отново е предпочел Градската художествена галерия, за да покаже новите си картини, резултат от неутихващ творчески импулс.

Самият автор каза в свое интервю наскоро: "Щастлив съм, че още мога да рисувам, че се събуждам с идеи в главата, че държа четката и творя!" Новата самостоятелна изложба на Иван Поповски се открива на 15 юни от 18 часа на втория етаж в Залите за временни експозиции на Главната улица "Княз Александър Първи" 15.  Живописецът е роден през 1925 г. Завършва Художествената Академия в София,  специалност "Живопис", при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Иван Поповски - Джовани работи в областта на композицията, портрета, пейзажа, натюрморта. Участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни експозиции - в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.Негови творби са притежание на Националната галерия и на градските галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра. На творчеството му се радват десетки колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция. Художникът е носител на ордени "Кирил и Методий" I-ва и II-ра степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите и на Награда "Пловдив" за изобразително изкуство за 2001 г. Картините му могат да се видят в ГХГ-Пловдив до 28 юни.

Коментари

Задължително поле