95-годишен ветеран от войните поведе хоро с внуци и правнуци в Лом

Един от най-възрастните воини от Българската армия – Иван Киров от ломското село Станево, отпразнува 95 –ия си рожден ден. Бай Иван – както е известен белокосият мъж, пристигна на празненството си зад волана на любимия си „Опел”, следван от коли, пълни с деца, внуци и правнуци.

Дълголетникът е участник в двете фази на войната с хитлеровите армии и носител на дузина ордени и медали от България, СССР и Русия. След връщането си от фронта е работил като шеф на кооперация, директор на фабрика и началник автосервиз.

От 70 години бившият войник е запален ловец и шофьор и въпреки тежестта на годините продължава да практикува и двете занятия. Със съпругата си Роза – вече покойница, са отгледали две дъщери, трима внуци и пет правнуци. Роднини и приятели уважиха ветерана и го затрупаха с цветя и подаръци.

Градоначалничката на Лом Пенка Пенкова подари на стария войник торта, кошница с плодове и вино и го награди с почетния знак на кмета за проявената гражданска доблест през годините и съхраняване на историческата памет на Лом и общината. Ветеранът бе отличен и от Съюза на воините от запаса, а колегите му от ловната дружинка в село Станево го зарадваха с колхидски фазан.

„Да ме стигнете и надминете по възраст. И да знаете, че дългия живот и доброто здраве идват от труда, общуването с природата и с добри приятели!” каза на гостите си енергичният дядо и поведе хорото с деца и внуци.

Коментари

Задължително поле