971 мигранти са получили статут в България за 2016 година

При поискали хуманитарен или статут на бежанец над 16 хиляди души за 2016-а, одобрените са 971. Това пред БНР зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев.

"По-голямата част от хората, които кандидатстват в Агенцията, влизат незаконно. При задържането се установява самоличността им, извършват се медицински прегледи, правят се проверки доколко рискови са тези лица за сигурността на страната. Лицата, които получат закрила, могат свободно да се движат из страната, както и да пътуват. По време на производството Агенцията изготвя и интеграционен профил на лицата. Съгласно него се изследват нагласите на чужденците, каква е тяхната професия. Този профил се използва и при насочването им при устройването в страната", каза Даниел Инджиев.

От утре неправителствената организация "Асоциация Форум" започва на територията на Центъра във "Враждебна" и проект, който цели да се окаже административна помощ при интеграцията на чужденците, които вече са получили статут у нас.

"Асоциация Форум" стартира своята дейност през 2007 година, когато Американска агенция за международно развитие напуска територията на България, тъй като ставаме членки на Европейския съюз. Към момента Асоциацията председателства Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет на Република България. От 2009 г. ние сме изпълнили 9 проекта по Европейски бежански фонд успешно, каза пред БНР Мария Карагьозова, ръководител на проекта.

От 2014 година насам профилът на чужденците, които търсят закрила у нас, се променя. Тенденцията е мнозинството да са по-ниско квалифицирани хора от Афганистан.

"Работодателите, с които сме говорили, търсят до голяма степен хора, които са с по-ниско ниво на образование, защото има недостиг на работна ръка в сфери, които не изискват високо образование", уточни зам.-председателят на Агенцията по бежанците.

Коментари

Задължително поле