Елена Кучкова тайно роди момиченце Плеймейтката крие мъжа до себе си

Арменските служби предотвратиха серия терористични актове

ГЕРБ преизбра общински лидер в Бургас

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

40 ухапани от кърлежи във Варна

Турския правосъден министър: Гърция се е превърнала в сборище за престъпници

Ученици и общинари залесяват Монтана

Христо Радевски от Казанлък за програмата на д-р Емилова: Само за година стопих 49 кг Мъжът се е излекувал от подагра

Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25%

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов: Няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на Десислава Иванчева

За Гергьовден пускат движението в дясното платно на източната дъга на Софийския околовръстен път от Казичене до АМ “Тракия” Министър Нанков направи оглед и на рехабилитацията на второкласния път София - Петрохан – Лом

Проф. Валери Стефанов: Най-големият враг на масонството са тоталитарните общества В Стара Загора се проведе публична дискусия за свободното зидарство

В Саудитска Арабия затвориха женски фитнес заради “неприличен” видеоклип

Мрежа за трафик на нелегални мигранти е разкрита във Франция

971 мигранти са получили статут в България за 2016 година

Снимка: Архив

При поискали хуманитарен или статут на бежанец над 16 хиляди души за 2016-а, одобрените са 971. Това пред БНР зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев.

“По-голямата част от хората, които кандидатстват в Агенцията, влизат незаконно. При задържането се установява самоличността им, извършват се медицински прегледи, правят се проверки доколко рискови са тези лица за сигурността на страната. Лицата, които получат закрила, могат свободно да се движат из страната, както и да пътуват. По време на производството Агенцията изготвя и интеграционен профил на лицата. Съгласно него се изследват нагласите на чужденците, каква е тяхната професия. Този профил се използва и при насочването им при устройването в страната”, каза Даниел Инджиев.

От утре неправителствената организация “Асоциация Форум” започва на територията на Центъра във “Враждебна” и проект, който цели да се окаже административна помощ при интеграцията на чужденците, които вече са получили статут у нас.

“Асоциация Форум” стартира своята дейност през 2007 година, когато Американска агенция за международно развитие напуска територията на България, тъй като ставаме членки на Европейския съюз. Към момента Асоциацията председателства Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет на Република България. От 2009 г. ние сме изпълнили 9 проекта по Европейски бежански фонд успешно, каза пред БНР Мария Карагьозова, ръководител на проекта.

От 2014 година насам профилът на чужденците, които търсят закрила у нас, се променя. Тенденцията е мнозинството да са по-ниско квалифицирани хора от Афганистан.

“Работодателите, с които сме говорили, търсят до голяма степен хора, които са с по-ниско ниво на образование, защото има недостиг на работна ръка в сфери, които не изискват високо образование”, уточни зам.-председателят на Агенцията по бежанците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.