ЕС налага санкции на четирима руснаци заради отравянето на Навални

Кадър от инстаграм/ navalny

Европейският съюз ще наложи санкции на четирима руснаци заради отравянето на най-видния критик на Владимир Путин, Алексей Навални, според трима запознати със случая, цитирани от “Блумбърг”. Един от тях е заявил, че списъкът ще включва висши служители на силите на реда в Москва и Санкт Петербург.

В понеделник министрите на външните работи на ЕС дадоха зелена светлина за прилагане на ограничителни мерки. Очаква се санкционният списък да бъде финализиран и одобрен от група правни експерти, представляващи правителствата на блока. След като това стане, държавите-членки могат официално да приемат мерките, които ще изискват единодушна подкрепа от всички 27 държави.

„Русия е в конфликт с Европейския съюз“, заяви Жозеп Борел, топ дипломатът на ЕС, преди срещата в Брюксел. „В случая с Навални има груб отказ да се спази ангажимента им, включително отказът да се вземат предвид решенията на Европейския съд по правата на човека.“

Новите санкции бележат нов спад в отношенията между ЕС и Русия след отравянето на Навални и пътуването на Борел по-рано този месец до Москва, където той беше засрамен от колегата си Сергей Лавров. И все пак тесният фокус на наказателните мерки няма да окаже съществено влияние върху руската икономика, като по този начин потенциално ще позволи каналите за комуникация между Европа и Кремъл да останат отворени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа