Гърция признава всички ваксини

Плановете на правителството на Гърция за туристически сезон бяха обявени от министъра на туризма Харис Теохарис.

Отваря сухопътните си граници на 14 април

Хората без имунизация няма да бъдат дискриминирани

От 14 май пада карантината за европейски граждани

Всички ваксини ще бъдат приемливи за влизане в Гърция, дори и тези, които още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), а за имунизираните, които влизат в страната, ще бъдат осигурени “зелени коридори” за по-бързо преминаване през граница. Същевременно неваксинираните няма да бъдат дискриминирани - например да им бъде ограничен достъпът до ресторанти, каквито информации се появяваха в публичното пространство.

Подробностите разкри гръцкият министър на туризма Харис Теохарис.

Той отново припомни плана на Атина от пет точки за предстоящия туристически сезон. В страната ще бъдат допускани хора, които са ваксинирани, прекарали са COVID-19 или имат негативен тест за коронавируса. Същевременно Гърция си запазва правото да извършва контрол с тестове при влизане на нейна територия.

Друга точка от плана на правителството е осигурена хотелска карантина за изолиране на заразени. Както и предишната година, ще се спазват стриктни здравни протоколи по отношение на носене на маски и спазване на дистанция. Освен това властите провеждат ударна ваксинация на заетите в туристически сектор, която по план трябва да приключи преди началото на сезона.

Официално той ще бъде открит на 14 май, от когато ще се приемат и пристигащи по въздух. На същата дата ще бъде отменена и действащата в момента 7-дневна карантина, на такава няма да бъдат подлагани европейските граждани, но отново при условие, че са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест.

На летищата ще се правят бързи тестове и така няма да е необходимо по-късно туристите да бъдат издирвани и събирани от хотелите, за да бъдат преместени в изолация. По същия начин, ако някой пътува с автомобил и даде положителен тест, ще може да бъде върнат обратно.

Гърция планира да отвори сухопътните си граници на 14 април, като е възможно за пристигащите по земя още тогава да бъде отменена карантината, но окончателно решение по въпроса още не е взето.

Теохарис отхвърли варианта за обособяване на свободни от COVID-19 острови, според него този подход е погрешен, тъй като планът за туризма се отнася за цялата държава като безопасна дестинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа