ЕС вече не гарантира членство за Балканите

Дори да се намери общ език в крайния текст на декларацията е видно, че съществува неловко настроение в ЕС по въпроса за разширяването към Западните Балкани, посочва още агенцията.

Заради спорове между държавите-членки

Дания, Франция и Холандия твърдо против

Срещата на върха в Словения на 6 октомври ще е без резултат

Държавите членки на Европейския съюз не могат вече да се споразумеят за отдаването на трайни гаранции на шест страни от Западните Балкани и ще се откажат от този си ангажимент в декларацията от предстоящата среща на върха на 6 октомври в Словения.

Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на четирима свои дипломатически източници и работен вариант на проекта за декларация. Вътрешният сблъсък между дипломатите на ЕС в навечерието на историческата среща „ЕС - Западни Балкани“ поставя прът в колелетата на политиките и обещанията на Брюксел към Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, и Северна Македония и идва на фона на растящо напрежение между Белград и Прищина на общата им граница последните десет дни. 

На срещата на върха в Словения на 6 октомври се очакваше ЕС да потвърди ангажимента, поет преди 18 години, да даде „безусловната си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани“, според последния работен вариант, датиран от 11 септември, посочва Ройтерс. Оттогава обаче, текстът остава отворен заради невъзможността на европейските дипломати, след два кръга преговори, да се споразумеят за тази част от декларацията.

Официалните позиции на страните не са известни, но агенцията посочва че Дания, Франция и Холандия се опасяват от повторение на „прибързаното приемане“ на България и Румъния през 2007 г. и „слабият контрол на миграционните работници, което обърна Великобритания срещу ЕС“, посочва още Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа