Визите за САЩ пред отпадане (обзор)

За да участва в американската програма, дадена страна трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането и управлението на границите.

Заради нуждите на туризма зад Океана

България, Румъния, Израел и Кипър идват на ред

Все още не се посочват конкретни срокове

Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че САЩ обмислят добавянето на четири страни в програмата си за безвизов достъп при престой до 90 дни, сред които и България предаде Ройтерс.

Имаме предвид четири страни кандидатки: Израел, Кипър, България и Румъния, каза Майоркас на форум на туристическия бранш. “Ние сме много силно фокусирани върху тази програма. Тя предлага значителни ползи за икономиката и сигурността”, подчерта министърът, без да посочва конкретни срокове за включването на четирите страни в списъка.

През септември САЩ включиха в тази програма Хърватия, каза на същия форум главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау. Той изтъкна, че Хърватия носи на американската икономика 100 милиона долара. Всеки път, когато добавим някоя от тези страни, туристическият бизнес преживява бум, допълни Дау. Вашингтон обяви във вторник, че от 8 ноември отпада забраната за посещения от страна на европейските държави, с които САЩ имат безвизови споразумения за напълно ваксинирани граждани.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и двамата изразиха траен интерес към запазване на споразумението между ЕС и САЩ за т. нар. резервационни данни на пътниците и към работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за постигане на критериите за включване в програмата за безвизов достъп в САЩ. В програмата в момента участват 40 страни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка