НАТО увеличава до 300 000 силите за бързо реагиране

Йенс Столтенберг.

Решението ще се вземе на срещата на върха в Мадрид

В момента те наброяват 40 000 бойци

Пактът обявява Русия за най-голяма заплаха

НАТО ще увеличи значително - до над 300 000, силите си за бързо реагиране. Това съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в разговор с журналисти в навечерието на срещата на върха на алианса в Мадрид тази седмица, предаде Ройтерс.

“Ще трансформираме силите за отговор на НАТО и ще увеличим броя на силите за бързо реагиране до доста над 300 000”, каза Столтенберг. В момента тези сили наброяват към 40 000 бойци.

Силите за бързо реагиране са комбинация от сухопътни, военноморски и военновъздушни, чиято цел е възможност за бързо разполагане в случай на атака. За пръв път те бяха приведени в такава готовност заради войната в Украйна, а многонационални бойни групи вече са разположени в държави, граничещи с Русия като Латвия, Литва, Естония и Полша.

Ако се направи сравнение с времето преди анексията на Крим, увеличението е общо 25 пъти, тъй като през 2014 г. тези сили наброяваха едва 13 хил. души.

Столтенберг добави, че батальоните на НАТО в Източна Европа ще бъдат превърнати в бригади. Това предполага силите, които ще бъдат разположени в тях, най-малко да се удвоят, предвид заплахата от Русия.

Всички тези решения предстои да бъдат одобрени от лидерите на страните от НАТО на срещата им на върха в Мадрид.

“Срещата ни ще е трансформираща и ще включва много важни решения”, каза Столтенберг. И добави: “Съюзниците ще обявят Русия като “най-голямата и най-значима заплаха за сигурността ни”.

“Това ще е най-голямата промяна в колективната ни отбрана и действия за сдържане от Студената война насам. Трябва да инвестираме повече. Днес освобождаваме нови партиди отбранителни разходи. Сегашната 2022 г. ще е осмата поредна на увеличаващи се разходи на европейските съюзници и Канада”, каза Столтенберг.

Предвижда се и инвестиция на държавите в НАТО в размер на 1 млрд. евро, за да могат да се развият технологиите на бъдещето с двойна употреба чрез специален фонд за иновации.

Важна тема на срещата ще бъде и Китай заради разширяващото се влияние на азиатския гигант в южните съседи на НАТО. По думите на Столтенберг се предвижда за пръв път Китай да бъде посочен в новата стратегическа концепция на пакта като предизвикателство за ценностите и интересите на НАТО. Предстои обаче да се уточни каква точно формулировка ще бъде използвана в заключителната декларация, тъй като партньорите са разединени по въпроса.

Очаква се и одобряването на допълнителна помощ за Украйна, която да включва ново военно оборудване, средства за връзка, гориво.

Зеленски иска войната да свърши преди зимата

Г-7 се закани с нови санкции срещу Москва

Руските сили настъпват сериозно към Лисичанск (на снимката), заради което губернаторът на Луганска област призова цивилните да се ева­куират.

Лидерите на Г-7 обещаха днес да продължат “финансовата, хуманитарната, военната и дипломатическата помощ” за Украйна “колкото дълго е необходимо” и да засилят натиска върху руските финанси с нови санкции, част от които е предложение за въвеждане на таван на цената на руския петрол, предаде Ройтерс.

Страните от Г-7 искат да увеличат натиска върху Русия без да подклаждат и без това вече високата инфлация и същевременно да намалят до минимум последиците и въздействието върху икономиките от Г-7 и останалия свят.

В днешния втори ден на срещата в нея чрез видеовръзка участва и украинският президент Володимир Зеленски, който поиска оръжия и системи за противовъздушна отбрана, които да позволят на страната му да спечели надмощие срещу Русия в рамките на месеци.

Пред световните лидери Зеленски заяви още желанието си войната в Украйна да приключи до края на годината, преди настъпването на зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа