Локдаун и масово тестване на 1,3 милиона жители на квартал в Шанхай

Властите в Шанхай наредиха масово тестване на 1,3 милиона жители на централния квартал Янпу и разпоредиха те да не напускат домовете си, докато резултатите от тестовете не станат известни, съобщи Асошиейтед прес.

Решението напомня мерките, въведени през лятото, които доведоха до двумесечен локдаун на целия град с население 25 милиона души, нанесоха тежък удар на местната икономика и предизвикаха недостиг на храна и сблъсъци между жителите и силите на реда. В началото на локдауна властите казаха, че той ще продължи само няколко дни, но после продължиха на няколко пъти крайния му срок.

Китай не показва никакви признаци да се отказва от своята твърдолинейна политика на "нулев КОВИД" след големия конгрес на управляващата партия, който приключи тази седмица. Строги мерки са наложени в цялата страна, от Шанхай на изток до Тибет далеч на запад, където също се съобщава за протести срещу ограничителните мерки. Кадри, заснети с мобилни телефони и изнесени нелегално от региона, показват множество, включващо както местни тибетци, така и китайски мигранти от етноса хан, да протестира по улиците на Лхаса срещу локдауна, който продължава вече 74-и ден.

Много китайци се надяваха на облекчаване на строгите антиковидни разпоредби, които остават в сила дори на фона на отварянето на останалия свят. Границите на Китай остават до голяма степен затворени и пристигащите трябва да се подложат на 10-дневна карантина. Пекин обаче смята, че стратегията е отговорна за изключително ниския брой на смъртните случаи, припомня АП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия