Скопие планира да изпрати искане за официален културен център в Благоевград

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград, съобщи премиерът на страната Димитър Ковачевски след церемонията по поставяне на началото на изграждането на жп отсечката Куманово - Крива Паланка.

Отварянето на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе централна тема при церемонията по поставянето на началото на изграждането жп отсечката, която трябва да свърже България и република Северна Македония в рамките на паневропейския Коридор №8.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Донев потвърди, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването. Държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване, подчерта премиерът, но изрази притеснение от организацията, отговорни за създаването на този клуб:

"Този клуб, който ще бъде открит утре в град Благоевград, е организация, която е неконституционна и тя не е регистрирана по законите в България. Още повече финансирането на този клуб, както и министър-председателят Ковачевски сподели, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски в послания и работи в тази насока".

Димитър Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

В същото време Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на официален културен клуб в България в Благоевград, заяви премиерът на РСМ, но не уточни кога ще бъде направено това.

По отношение на началото на строителните дейности двамата премиери акцентираха върху важността на регионалната свързаност. Предстои подписване между българския и македонския системен газов администратор за газова диверсификация между Кюстендил и Жидилово, обяви българският премиер Гълъб Донев.

По думите му така страната ни ще може да доставя синьо гориво към РСМ. И още един икономически акцент – за първи път тази година икономическият обмен между двете държави ще доближи 1 милиард евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа