БАБХ: Няма отклонения в пробите на храната и водата от хотела в Сандански, където се натровиха 10 деца

Няма установени микробиологични отклонения от изпитванията на взетите хранителни проби – това показват резултатите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) от извършените лабораторни изпитвания във връзка с предполагаем хранителен инцидент с 10 деца от лагер в хотел в гр. Сандански. Съгласно постъпилата информация, децата са част от организирана група от 137 участници – ученици и техни ръководители от различни училища в София и Ботевград, на възраст от 8 до 13 години, съобщават от БАБХ.

В спешен порядък бяха взети и изпратени за микробиологично изследване в ИЛ „ЛД“ – Благоевград отривки от контактни повърхности в кухненски помещения, както и проби от храна, сервирана на „блок“ масата за обяд и вечеря. Резултатите, получени на 14 април 2025 г., потвърждават, че няма микробиологични отклонения, допълват от там.

Извършените проверки показват, че обектът спазва изискванията на Наредба № 2 от 20.01.2021 г. за безопасността и качеството на храните, предлагани в училища, детски заведения и при организирани мероприятия за деца.

- Използваните храни са с документи за произход и в срок на годност;
- Персоналът разполага с валидни здравни книжки и носи чисто работно облекло;
- Системата за самоконтрол се поддържа и документира редовно.

В рамките на анализа на риска, на 11 април са извършени 5 проверки в заведения за обществено хранене в гр. Мелник, тъй като в деня на проявяване на симптомите децата са били на екскурзия в Мелник и Рожен. Не са установени несъответствия, а при проведени разговори с бизнесоператорите не е потвърдено присъствие на деца от организирани групи като клиенти.

Регионалната здравна инспекция – Благоевград извърши пробовземане на питейна вода, вода от закрития басейн, както и изследване на персонал, пряко ангажиран с приготвяне и сервиране на храна. Резултатите от тези проби също не показват отклонения от нормативно определените стойности. Очакват се резултатите от предписаното изследване на целия персонал на хотела.

Към настоящия момент в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград не са постъпили сигнали от родители относно качеството на храната, предлагана в хотела.

Предвид началото на сезона на ученическите лагери, на управителя на хотела в Сандански са издадени указания за повишена честота на вземане на проби от храни, вода и повърхности, влизащи в контакт с храната, като превантивна мярка.

Най-четени