Ново проучване изследва въздействието на червените боровинки върху здравето. Количеството, което е било консумирано, се равнява на една чаша. Хората, които участват в изследването са на възраст от 50 до 80 години. Установява се, че консумацията на червени боровинки помага за подобряване на паметта и мозъчната функция. Забелязва се също подобряване на нивата на т.нар. "лош" холестерол.
Флавоноидите са група растителни съединения, които могат да бъдат открити в много зеленчуци и плодове, в червеното вино, чая и кафето. Те оказват полезно въздействие върху здравето на човека. Установено е, че когато се приемат повече флавоноиди с храната, се наблюдава по-малък риск от деменция и се забавя когнитивния спад. Тъй като червените боровинки съдържат два вида флавоноиди - антоцианини и проантоцианидини, те оказват благоприятно влияние върху работата на мозъка. Проучването е публикувано в Frontiers in Nutrition.
Участниците в изследването представляват мъже и жени, които са 142 на брой. Те са преминали когнитивен тест, физически преглед и са дали проби за кръв и урина. Изследователите се съсредоточават в крайна сметка върху 60 от участниците, поради ред съображения, за да са точни данните. Консумирали са червена боровинка на прах, като при едната група е била реална, а при другата - прах с плацебо ефект. Това е продължило 12 седмици. В края на експеримента участниците отново дават изследвания и правят тест.
Оценяваните показатели са 14 - за памет, когнитивна функция и пространствена ориентация. Изследователите не откриват разлики при 13 от 14 показателя в двете групи, но тези, които консумирали реално червени боровинки показват значителни подобрения в ефективността на визуалната епизодична памет. Не се открива разлика във вербалната такава. Епизодичната памет като цяло се отнася до спомени за събития.
Препоръчителна е консумацията на истински червени боровинки, а не под формата на хранителни добавки. Те оказват влияние и на състоянието на кръвта, така че ако приемате лекарства за нейното разреждане, добре е да се консултирате с лекар. Това се отнася до по-големи количества боровинки.