Брюксел разреши да ядем праха от жълт брашнен червей

снимка: Tiia Monto / www.feedipedia.org
Жълт брашнен червей, Mealworm (Tenebrio molitor)

Прахът от жълт брашнен червей става разрешена от ЕС храна

Прахът от жълт брашнен червей, ларви на червеи (Tenebrio molitor), ще бъде разрешена храна за пускане на европейския пазар на храни от 10 февруари.

Регламент, издаден от Европейската комисия на 20 януари, показва, че обработеният с ултравиолетови лъчи прах от цели ларви на "Tenebrio molitor" трябва да бъде включен в списъка на Европейския съюз с нови храни, посочен в Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470. Френската компания Nutri'Earth има ексклузивни права да предлага на пазара прах от жълт брашнен червей за следващите 5 години, считано от 10 февруари 2025 г., съгласно същия регламент, който е задължителен и пряко приложим във всички държави-членки.

"Novel Food"

На официалния уебсайт food.ec.europa.eu Комисията предоставя редица разяснения относно решението да одобри още една храна, получена от насекоми (четвъртата) като "Novel Food", която да се използва като хранителна съставка в серия от хранителни продукти, предназначени за европейското население.

Концепцията за "Novel Food" се определя като храна, която не е била консумирана значително от европейците преди 15 май 1997 г., когато беше въведен първият регламент за новите храни. Нито една държава-членка не е потвърдила значително ниво на човешка консумация на насекоми от който и да е вид преди 15 май 1997 г.

Регламентът, приет през януари, е една от последните стъпки в процедурата за разрешаване на обработен с ултравиолетови лъчи прах от жълт брашнен като нова храна, според ЕК. Държавите-членки дадоха на Комисията зелена светлина да разреши на оператор на хранителни продукти, който е поискал тези разрешения, да пусне продукта на пазара на ЕС – в случая френската компания Nutri'Earth.

Това вече се случи с редица насекоми, като мигриращия скакалец или домашните щурци, а законодателството, регулиращо така наречените "Novel Food", се опитва да поддържа баланс между иновациите и безопасността на храните.

Настоящият разрешителен режим успя да намали наполовина времето, необходимо на "новите храни" да достигнат до пазара на ЕС в сравнение с предишното законодателство, според Комисията.

Обмислят се различни видове храни, някои напълно необичайни

Обмислят се различни видове храни, някои напълно необичайни, като насекоми, водорасли, нови растителни протеини, но също и традиционни ястия от трети страни и ще допринесат за постигането на различните цели, поставени от ЕС в рамките на Зелената сделка и в стратегията "От фермата до вилицата" (Farm to Fork strategy).

Безопасна и правилно етикетирана храна

Принципите, които Комисията твърди, че защитава съгласно новите разпоредби за храните, се отнасят до безопасността на новите храни за консумация и факта, че те ще бъдат правилно етикетирани на рафтовете на магазините. Освен това, ако така наречените нови храни са предназначени да заменят други храни, тогава те трябва да имат поне същата хранителна стойност като тези, които заместват.

Що се отнася до консумацията на насекоми, Комисията счита, че зависи от европейските граждани дали искат да ядат насекоми или не, но заявява, че използването на насекоми като алтернативен източник на протеини не е новост и добавя, че насекомите се ядат редовно в много региони на света.

Европейската комисия също така твърди, че разнообразяването на хранителните доставки с храна за насекоми допринася положително за околната среда и здравето, като същевременно отговаря на нарастващото търсене на протеин сред средната класа, като се имат предвид нарастващите икономически и екологични разходи за производството на животински протеини.

В допълнение, ЕК твърди, че ползите за околната среда от отглеждането на насекоми за храна се основават на високата ефективност на преобразуването на храната от насекоми, по-малкото емисии на парникови газове, по-малкото използване на вода и обработваема земя и използването на биоконверсия на базата на насекоми като решение за намаляване на хранителните отпадъци.

Европейският пазар за "нови храни" (Novel foods) може да се разшири

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) счита консумацията на храни на основата на жълт брашнен червей за "безопасна", но италианският заместник-секретар по здравеопазването Марчело Джемато каза, че Италия ще наблюдава това, така че да се спазват "принципът на прозрачност и правото на гражданите да избират напълно наясно какво консумират чрез етикети и подробна информация", отбелязва италианската информационна агенция ANSA, цитирана от Pro Tv.

Решението на ЕК предизвика полемика в Европейския парламент

ANSA също така припомня, че това решение на ЕК предизвика полемика в Европейския парламент, където евродепутатите Александър Бернхубер (PPE) и Лорънс Трошу (CRE) се опитаха да се противопоставят на това разрешение, като повдигнаха възражение срещу този акт, което те смятат за "обида за европейските фермери", но без успех. Възражението беше отхвърлено от Комисията по околна среда (ENVI) с предимство само от няколко гласа, според ANSA.

Европейският пазар за "нови храни" все още е слабо развит, но скоро може да се разшири, за да включи синтетично месо, отгледано в лаборатория – искането на френския стартиращ Gourmey да разреши продажбата на гъши дроб от епруветка е на масата на Комисията от миналото лято.

Световният икономически форум също така твърди, че храните на базата на насекоми могат да помогнат в борбата с изменението на климата чрез осигуряване на алтернативни източници на протеини, както споменава и Polskie Radio (www.polskieradio.pl), добавяйки, че прахът от жълт брашнен червей ще се използва в редица хранителни продукти като сирене, конфитюри, паста и хляб, при условие че ларвите са били третирани с UV радиация.

Според полското издание Rzeczpospolita няколко полски търговци на дребно вече продават продукти на базата на насекоми, като протеинови блокчета и закуски, съдържащи червеи. Полската компания HiProMine, която произвежда ларви на насекоми за храна на животни, се разраства бързо и разширява дейността си, отбелязва още всекидневникът Rzeczpospolita.