Седмицата на бургерите и бирените мезета в „Зодиак“ продължава с рецептите на Георги Георгиев, консултант към кухнята на рок бар RockIT.
Вицепрезидентът на мото клуб „Жокерите“ разкрива какво да си приготвим с малко усилия, но накрая да си оближем пръстите.
Бургер „Рок ИТ“
Свинско бонфиле - 100 г
телешко кюфте Блек Ангъс - 1 бр.
пресен домат - 1 резен около 1 см.
кисели краставички на резени - 4/5 бр.
салата айсберг - 100 г
зелена салата - 1 листо
чедър на резени – 1 бр.
майонеза - 1 с. л.
конфи от лук* - 100 г
питка за бургер - 1 бр.
Марината на свинското бонфиле:
зехтин - 2 с.л.
розмарин - няколко стръкчета
Начин на приготвяне:
Започваме със свинското бонфиле, като го измиваме и нарязваме на ивички с дебелина около 2 см. Мариноваме го за около час в зехтин и розмарин. След като месото е поело от аромата на маринатата, го изваждаме и го поставяме на силно загрята плоча. Не отделяйте повече от 4-5 минути за запичане на всяка страна.
Докато изчаквате мариноването на свинското бонфиле, изпечете телешкото кюфте на вече загрята плоча и непосредствено преди да го свалите, поставете чедъра, за да се разтопи. По вече научен рокерски табиет разрежете питката, намажете с майонеза и покрийте страните й със свежите зеленчуци, киселите краставички и конфито с лук.
Сложете телешкото кюфте и внимателно поставете сочно изпечените свински ивички, така че да не падат от бургера, докато му се наслаждавате.
Таралежки „Рок ИТ“
кисели краставички - 100 г
настърган кашкавал - 250 г
яйце - 1 бр.
Шунка - 100 г
галета за овалване
мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Настъргваме кашкавала и киселите краставички в купа. Нарязваме на малки кубчета шунката и я прибавяме към настърганите продукти.
Оформяме средно големи топчета, след което ги овалваме в галетата. Запържваме ги в в силно нагорещена мазнина. След като придобият златист цвят, ги изваждаме и ги поставяме върху хартия, за да отстраним излишната мазнина. Пренасяме ги в чиста чиния, като за основа може да положим няколко марулени листа.