Готови за "Наздраве": Джинът, който не излиза от мода

Готови за "Наздраве": Джинът, който не излиза от мода

Джинът е една от алкохолните напитки, която човек е опитвал поне няколко пъти през живота си, дори и да не консумира алкохол.

Дали защото се комбинира с различни други напитки или просто има нещо специално в този така популярен алкохол, но несъмнено джинът е сред бутилките, към които мнозина имат афинитет.

И да, никога не е късно да си кажем „Наздраве“ по холандски...

История на джина

Джинът е от алкохолните напитки с дългогодишна история, датираща от няколко века. Всичко започва от Нидерландия, тогава все още Холандия, през XVII век. 

Неговото създаване се приписва на професора по медицина д-р Франциск Силвий. Има данни обаче, че най-ранната печатна рецепта включваща предшественик на джина, се появява още през XVI век. 

На холандски хвойната се нарича „genever“, откъдето идва и названието на напитката. Джинът не е от слабите алкохоли, неговото алкохолното съдържание е около 40°.

Производството на джин 

Джинът е етилов алкохол, който не трябва да се дестилира повторно. Ароматизаторите могат да бъдат смесени заедно с етиловия алкохол. Няма ограничение за добавянето на други одобрени оцветяващи или ароматизиращи добавки като подсладители.

През февруари 2008 година ЕС приема законодателни промени, които определят изисквания към напитка, за да може тя да бъде наречена „джин“. 

- Джинът е изработен с подходящ етилов алкохол, ароматизиран с плодове от хвойна и други аромати.
- Използваният етилов алкохол трябва да бъде дестилиран 
- Преобладаващият аромат трябва да бъде хвойна.
- Може да се добави вода, за да се намали алкохолния градус, но джинът трябва да има минимален алкохолен градус от 37,5%.
- След дестилацията може да се добави още етилов алкохол от същия състав, използван при дестилацията

Коктейли с джин

Има различни комбинации, с които можем да пием джин. Вероятно това е и причина той да е сред предпочитаните алкохоли.

Джин с тоник е истинска класика, която не остарява. Този коктейл се прави директно от чашата, с точна доза от една трета джин за две трети тоник. Може да се гарнира с лимонова кора за докосване на киселинност. Тази напитка може да се сервира и с резенчета краставица.

Негрони – тук се смесват три части джин, три части Кампари, три части вермут

Мартини – тук нещата са лесни - смесват се шест части джин и само една част сух вермут

Веспър - тук също имаме шест части джин, 1-2 части водка, 0.75 части Лилет Блан и лимонов туист

Може да направите и много други коктейли с джин, като просто го смесите с различни видове плодов сок, газирана вода или сок от лайм.

Розов джин

Напоследък се наблюдава тенденция алкохолните напитки да бъдат в цвят. На почит е розовото. Да, от няколко години розовият джин стана истински хит и търсенето му е голямо.

Розовият джин съществува от XIX век, но едва наскоро стана популярен в заведенията.

Класическият джин има нотки на хвойна и билки, докато розовият джин е малко по-сладък и придава вкус на горски плодове към каквото и да се смесва. 

Красиви и стабилни чаши

Чашата за джин има различен дизайн, но едно е сигурно - тя е голяма и стабилна. Основно се използват два вида, ако искаме да консумираме точно тази напитка.

Единият е голяма и висока чаша с красив дизайн - завършен с грациозно тънка стебло и стабилна основа. Обикновено в този вид чаша се правят коктейлите с джин.

Другият вид чаша е тази със стабилна основа, без столче. В нея също може да се правят коктейли с джин, както и да се пие само алкохола с кубчета лед.

Нейният дизайн не е толкова изискан, но пък за сметка на това е доста по-стабилна в основата. Тази стъклена чаша може да бъде както по-висока, така и ниска. 

Джинът и храната

Може да консумирате джин с пушена риба, пушено месо, както и различни видове нискомаслени сирена.

Червеният или черният хайвер, мариновани гъби, кисели краставички също са добре дошли на масата в компанията на чаша джин или коктейл с тази алкохолна напитка.

Подходящи са и всички морски дарове при консумацията на джин.

Освен това са подходящи и плодовете, особено киви, праскови, грозде, грейпфрут и други цитрусови плодове.

Разбира се, закъде и без шоколада...

Чисто или с лед

Тук имате опция. Може да изберете да пиете джин в чиста форма, както и с разреждане. 

Консумацията му без лед е подходящ вариант за любителите на силни алкохол. Чистият джин стимулира апетита и води на гостите да се наслаждават, особено тези, които никога не са опитвали преди.

На тези, които чистата форма на джина им е силен, може да го разредят като го смесят с газирана минерална вода, кола, сода, или плодови сокове. По този начин силата на алкохола няма да е толкова голяма.

Ако сте готови да кажете "Наздраве" опитайте с джина, който никога не излиза от мода сред алкохолните предложения.

Най-четени