Гръцкият стил на пиене: Узо на кристали

Гръцкият стил на пиене: Узо на кристали

Така както ракията се е превърнала в наше традиционно питие, а маотай се слави като националната напитка на Китай, узото пък е гордостта на гърците. 

В края на 2006 г. Гърция придоби правото да отбелязва узото като изцяло гръцко питие. Към момента ЕС признава узо, ципурото и цикудията за алкохолни напитки със защитен произход.

И все пак не е задължително да си в Гърция, за да го пиеш. Може да му се насладиш навсякъде, а в България е една от предпочитаните алкохолни напитки от мнозина. 

Узо и неговата история 

Узото произлиза от алкохолната напитка ципуро, смятана за изобретение на монаси от Атон през XIV век. Напитката се приготвя от грозде. Една от вариациите на ципурото е овкусена с анасон. Точно тази вариация представлява самото  узо.

Сегашния му вариант е добил известност през XIX век след гръцката война за независимост, а първият завод за производство на узо е основан през 1856 г. Към днешна дата узо е добре позната напитка в много държави. 

Начин на приготвяне

Напитката се произвежда чрез дестилация на странични продукти от вино и по-рядко зърнени култури и алкохол, получен от странични продукти от захарно цвекло. Поставя се в медни казани и се овкусява в процеса на дестилация с билки и плодове, като преобладаващият анасон ѝ придава този характерен вкус.

При този вид алкохол (както и при повечето) има определен стандарт на приготвяне. Според гръцкия закон узо се прави от спирт, поне 20% от който е гроздов дестилат. 

Видове узо

На пазара има различни видове от тази алкохолна напитка, но има някои от тях, които са по-широко популярни.

Узo „Пломари“ е известно с най-високото си качество и е единственото узо с коркова тапа. Отличава се със силен анасонов мирис. 

Узо „Барбаяни“ е гордостта на семейство Барбаянис, което през 1860 г. пристига на пристанището на Пломари. Към днешна дата, на точно това място, се намира модерната фабрика за производство на узо, която е собственост на тази фамилия. Този вид узо има няколко варианта -  Колектабъл, Евзон, Афродита, Син етикет, Зелен етикет. 

Ouzo 12

Историята му започва през 1880 година в дестилерията на братята Калоянис от бъчва с № 12. Характеризира се с неповторим вкус и аромат и е една от най-предпочитаните анасонови напитки.

Консумираме го с... вода

Узо се консумира, като добавим малко количество вода. На тази смес се дължи и интересният бял цвят, наподобяващ „памукови облаци“, и разбира се веднага забелязваме ефекта на кристали...

Консумира се добре охладено или с кубчета лед. Не се смесва узо с вода или лед с различна температура. Най-добри качества на консумиране узото придобива при разреждане в съотношение 1:1 с вода. 

За да се насладите от питието, след като добавите вода едновременно с това хапвайте мезета. 

Класика е да се консумира узо със свежа салата, като "Снежанка", риба, маслини и сирене фета. Каква комбинация само, нали?

За мнозина консумацията на узо е наслада. За гърците това е вид изкуство... А узо и подходящо мезе е запазената марка за веселба на нашите съседи. 

Най-четени