"Активността на кърлежите ще се засилва със затопляне на времето. Очакваме още през следващата седмица да има бум на ухапванията. От началото на годината почти двойно са повишени случаите на лаймска болест в сравнение със същия период за миналата година".
Това съобщи пред Nova проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни още, че от началото на годината има 81 случая на лаймска болест, а за същият период на миналата година са били 46.
Болестта е тежка
Лаймската болест е най-честото заболяване предавано от кърлежи в северното полукълбо. Бактерията Borrelia се разпространява у хората след ухапване от кърлежи. В редки случаи, потвърдени серологично, лаймска болест може да се предаде чрез бълхи, някои видове мухи и комари.
Ранните симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, прострация (упадък на умствената дейност, нервен шок, силно изтощение), депресия и доста често – характерен патогномостичен симптом наречен еритема мигранс - характерен обрив във вид на червена плака с централно просветляване.
Оставена без лечение, признаците на болестта прогресират като се проявяват в ставите, сърцето, лимфната система и централната нервна система.
В повече от случаите (около 80%) симптомите изчезват при адекватно антибиотично лечение, стига да се постави навременна и правилна диагноза. Забавено, недостатъчно като продължителност или неадекватно лечение може да доведе до сериозни и трудно лечими или нелечими последствия.
Какви са съветите на инфекционистите:
Да се избягват гъсти тревни площи
Какво да направим при ухапване: Кърлежът трябва максимално бързо да бъде махнат, ако се е забил в тялото.
Свалянето става с пинцета, близо до кожата, там където е главата към хобота.
Ако не сме успели да махнем кърлежа – да се посети спешен кабинет.
Кърлежът трябва да се изследва. Ако се докаже, че е преносител на лаймска болест, трябва незабавно да започне антибиотична профилактика.
Използване на мазнина за отстраняването на кърлеж води до ускоряване на предаване лаймската болест.