Диета понижава холестерола в кръвта

Диета понижава холестерола в кръвта

Наблегнете на птиче месо без кожа и на пресни зеленчуци и плодове

Яжте 5 пъти на ден

Повишеният холестерол в кръвта провокира развитието на атеросклероза и други опасни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Специална диета, насочена към постоянен контрол на холестерола, помага да се избегнат нежелани болести. Нейна особеност е, че тя изключва храни, които повишават холестерола - един от продуктите на метаболизма, който се намира в храните от животински произход.

Наситените мазнини значително повишават нивата на холестерола в кръвта. А растителните мазнини имат благоприятен ефект върху холестерола и помагат за неговото намаляване. С други думи, трябва да има правилна балансирана диета, за да предотвратите повишаване нивата на холестерола в кръвта. За целта е необходимо да се консумират само продукти от естествен произход. Например, една от "лошите" мазнини е маргаринът. Предпочитание трябва да се дава на мазнини, които се състоят от полиненаситени мастни киселини. Това може да бъде зехтин, царевично или ленено масло. Общият дял на наситените мазнини трябва да бъде не повече от 25-30% от дневната енергийна стойност на консумираните храни.

Друга особеност на диетата за понижаване на холестерола е ограничаването на дневния прием на холестерол до 250 мг. Също така е необходимо да увеличите дневния прием на пресни зеленчуци и плодове, съдържащи голямо количество въглехидрати.

Елиминирайте тези храни

Сладкишите повишават кръвната захар, а тя – холестерола.

Храните, които повишават холестерола, са предимно тези, съдържащи животински или наситени мазнини - например меса като свинско и агнешко, шунка, както и маргарин, масло. Мазните меса трябва да отстъпят на пилешкото или пуешкото.
Храни с високо съдържание на холестерол също са субпродуктите като черен дроб, бъбреци, бели дробове, език и мозък. От рибните продукти са хайвер, калмари и октопод. Такива храни могат да присъстват в ежедневната диета, но се препоръчва да се ограничат до минимум.

Трябва да обърнете внимание на някои млечни продукти, които повишават холестерола. Значително намалете консумацията на мазна извара и сметана. Сиренето трябва да съдържа не повече от 30% мазнини. Разрешено е да се включват в диетата яйца, но не повече от 2 варени седмично. Ако отделите жълтъка, тогава белтъците могат да се консумират свободно в неограничени количества.

Зеленчуковите салати трябва да се подправят със зехтин, лимонов сок, всякакви билки на вкус. Строго ограничете употребата на мазни сосове, майонеза и кетчуп. Зехтинът е с високо съдържание на мононенаситени мазнини и се смята за полезен. Голям брой здравословни мазнини се намират и в рибните продукти. Те допринасят за разграждането на холестерола в кръвта, като по този начин понижават нивото му.

Когато готвите, трябва да изоставите пърженето и да изберете варене, задушаване, пара или печене на скара. Непосредствено преди готвене отстранете излишната мазнина от месото и кожата от пилешкото. По време на диетата за понижаване на холестерола яжте 5 пъти на ден, приблизително на всеки 3-4 часа. Хората с наднормено тегло трябва да намалят приема на сол до 3-5 грама на ден.

Трябва да се откажете и от всички видове сладкиши. Те също са храни с високо съдържание на холестерол. В крайна сметка високите нива на кръвната захар повишават холестерола. Най-опасна е "скритата" захар в сладки газирани напитки, сладолед или бутилиран чай. 

Американски учени установиха връзка между натуралното кафе и високите нива на холестерола. На любителите на кафе се препоръчва да преминат към разтворимо и да се ограничат до 2 чаши на ден.

Примерно меню за деня

Първа закуска: каша от елда или овес 150 г, ябълка или портокал, чай или кафе без захар (може с мляко до 1,5% масленост).
Втора закуска: салата от домати и краставици 250 г (залята със зехтин и подправки на вкус), пресен сок от морков 200 мл.
Обяд: зеленчукова супа със зехтин 300 мл, пилешки котлети на пара 150 г, зеленчуци на скара 150 г, пшеничен хляб 1 филия, портокалов сок 200 мл.

Следобедна закуска: овесени ядки 120 г, ябълков сок 200 мл.

Вечеря: нетлъста риба на скара 200 г, задушени зеленчуци 150 г, пълнозърнест хляб 1 филия, чай или кафе без захар (може с мляко до 1,5% масленост).

Най-четени