Безвредната доза на великденските вкусотии за здравето е равна на 3 яйца и 100-150 г козунак. Това каза за "Известия" руският ендокринолог и диетолог д-р Джанета Борлакова.
Лекарят отбеляза, че печените продукти съдържат много захар и наситени мазнини, така че консумацията им трябва да се следи внимателно. Д-р Борлакова посъветва да планирате менюто за празничната трапеза предварително, като напомни, че хората със стомашно-чревни заболявания трябва да бъдат особено внимателни с подобни продукти.
Тя посочи и здравословни храни, които ще ви помогнат да избегнете здравословни проблеми: плодове, зеленчуци и постни протеини, които се съдържат в пилешкото и рибата. Диетологът напомни, че не трябва да се забравя да се пие достатъчно вода и че физическата активност е необходима след хранене.
По-рано на хората беше казано, че ако лекар диагностицира човек с цьолиакия или диабет, е по-добре същият да се въздържа от ядене на козунаци, съобщава Национальная Служба Новостей.