Ако са ви втръснали чушки, домати и патладжани през лятото, огледайте се за други зеленчуци. В момента на пазара има всичко, включително вече се намира типично есенният карфиол, както и целината, която може да се използва не само за туршии. Със застудяването на времето и месото намира все повече място на трапезата. Още по-вкусно е, когато е приготвено на бавен огън в комбинация с различни зеленчуци.
Супа от кестени и нахут с домати и чесън
Необходими продукти:
20-25 едри кестени марони
1 ч.ч. нахут (около 200 г)
2-3 скилидки чесън
1 стрък розмарин
250 г белени домати
зехтин
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте нахута с вода и оставете да престои една нощ. На следващия ден отцедете течността и в чиста вода сварете зърната до готовност. Горещия нахут изсипете в студена вода и разбъркайте с ръце, за да се отдели обвивката на всяко от зърната. Направете сос от доматите, като ги настържете и към тях прибавите чесъна, розмарина, зехтин и подправки на вкус. Кестените изпечете или сварете, обелете ги и нарежете на 2-3 части. Смесете в тенджера доматения сос, кестените, нахута и налейте вода, достатъчно, за да покрие продуктите (може да заместите водата със зеленчуков или месен бульон). Сложете всичко да се вари на бавен огън в продължение на 30-40 минути. Сложете сол и черен пипер на вкус. Поднесете супата гореща, като добавите по няколко капки зехтин във всяка чиния.
Карфиол на фурна
Необходими продукти:
2 глави карфиол
6 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
300 г кашкавал
2 ч.л. черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Първо накъсваме карфиола на „розички“. Бланшираме ги в гореща подсолена вода само няколко минути. После изхвърляме водата и нареждам карфиола в тава. Разбиваме яйцата с прясното мляко и заливаме карфиола с тази смес. Слагаме подправките. Пече се на 180 градуса за около половин час. 5-10 мин. преди да извадите тавата от фурната, поръсете с кашкавал.
Суфле от броколи и карфиол
Необходими продукти:
400 г карфиол
300 г броколи
1 ч.ч. течна сметана
100 г сирене бри
2 яйца
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
В подсолена вряща вода се слага да се свари зеленчукът за 10 мин. Изцежда се и се сипва в тавичка. Нарежда се отгоре нарязаното сирене (може и останали парченца кашкавал, пушено сирене и др.). Разбиват се яйцата, прибавя се сметаната, заливат се зеленчуците и се пече, докато се образува хубава коричка - около 15 мин. Поръсва се с магданоз преди поднасяне.
Гювеч по градинарски
Необходими продукти:
800 г свински врат или плешка
5 картофа
2 моркова
2 глави кромид лук
1 патладжан
1 тиквичка
2 домата
2 с.л. доматено пюре
дафинов лист
сол
черен пипер на вкус
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. захар
50 мл олио
50 мл бяло вино
300 мл зеленчуков бульон
босилек
магданоз
Начин на приготвяне:
За направата на този гювеч ще ви е необходим глинен или голям йенски съд. Почистете и нарежете зеленчуците на едро. Месото нарежете на едри парчета и сложете в гювеча. Около него и върху него сложете зеленчуците, подправките, щипка захар и олио. Размийте доматеното пюре във виното и го изсипете заедно с бульона при останалите продукти в съда. Разбъркайте, така че всички продукти да се овкусят. Захлупете и печете във фурна първоначално на 200 градуса за 30 минути, след което намалете градусите на 160 и задушавайте два часа. Накрая махнете внимателно капака и запечете още 20 минути.
Печено пиле с целина и пащърнак
Необходими продукти:
крилата и бутчетата на едно пиле
1 глава лук
1 малка глава целина, почистена и нарязана на едри парчета
1 малък корен пащърнак, почистен и нарязан на едро
1 морков, настърган
1 малка тиквичка, обелена и нарязана на едро
1 щипка сол
1/2 ч.л. куркума
черен пипер
1 щипка червен пипер
4 малки люти чушки
Начин на приготвяне:
Сложете пилешкото месо да се вари на котлона. През това време нарежете на ситно лука и го задушете с малко вода. Добавете при сварения лук нарязаните зеленчуци и хубаво ги разбъркайте. Ако водата се е изпарила, долейте още половин чаша. Не добавяме мазнина, защото тук идеята е не да се пържи, а да се запазят по възможност всички полезни вещества на зеленчуците. Затова основното правило е "Задушаване на ниска температура". Когато омекне целината (пробваме с вилица), се добавят подправките и всичко се разбърква. През това време пилешкото се е сварило и може да бъде смесено със задушените зеленчуци. Изсипваме всичко в тава и добавяме и лютите чушки. Запича се на 180 градуса до готовност. Ако обичате по-сухо ядене, може да запазите бульона на пилешкото месо за друго ядене или за супа.
Телешки език с гъби
Необходими продукти:
1 телешки език
1 глава лук
2 моркова
7-8 гъби печурки
2-3 листа дафинов лист
50 г масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете предварително езика да е готов. Вари се около 2-3 часа. След това го обелете и нарежете на филийки. Лука и морковите нарежете на ситно, а гъбките отново на филийки. В по-дълбок тиган сложете маслото да се разтопи и запържете леко лука. Към това прибавете нарязания език и морковите. Оставете да се задуши. Накрая сложете и гъбите, дафиновия лист и подправки. Задушете до готовност на гъбките, махнете капака и оставете така още 10 мин., като разбърквате добре. Ястието е готово - крехко и вкусно.