Ако страдате от стомашно-чревни болести, не ги яжте сурови
В обелката има полезни вещества, но и отрови
Световната здравна организация препоръчва зеленчуците да съставляват половината от здравословната диета. Но наред с полезните им свойства в тях има и вещества, които са противопоказани за някои хора.
Внимавайте със суровоядството, ако имате проблеми със стомаха и червата.
Патладжани
Повечето оплаквания от патладжаните възникват поради токсичното вещество соланин, което те произвеждат по време на на растежа. Колкото по-стар е патладжанът, толкова повече соланин има в него. Не трябва да се страхувате - едва ли ще успеете да изядете толкова много патладжани, за да се отровите. Все пак си струва да се консултирате с лекар, ако имате колит, холецистит, камъни в бъбреците, обостряне на артрит, ниски нива на желязо. Ако не сте сигурни за „възрастта“ на патладжана, по-добре е да обелите кожата преди готвене - тя съдържа най-много соланин.
Картофи
Картофът повдига въпроси във връзка със соланина и нишестето, които се съдържат в него. Нишестето съставлява 70-80% от всички твърди вещества в грудките. Ако картофите се съхраняват дълго време, част от нишестето се разпада на глюкоза, фруктоза и други прости въглехидрати. Освен това, ако ги ядете всеки ден, само за една седмица можете да качите килограм излишно тегло.
Консервиран зелен грах
Сам по себе си зеленият грах може да предизвика газове у всеки човек, но когато е консервиран, солта и захарта също влизат в действие. Такава храна не е подходяща за хора с панкреатични заболявания. Не го яжте и ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, подагра, холецистит, гастрит и язва. Според диетолози са достатъчни 3-4 супени лъжици консервиран грах на ден. Ако редовно превишавате това количество, можете да получите силно образуване на газове, инхибиране производството на ензими и затлъстяване на черния дроб.
Цвекло
Цвеклото, въпреки многото си положителни свойства (подобрява храносмилането, намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта), може да навреди на тялото. Не трябва да се увличате нито със сурово, нито с варено цвекло при гастрит, тъй като то може допълнително да повиши киселинността на стомаха. Освен това зеленчукът съдържа голямо количество калциев оксалат, така че трябва да се използва с повишено внимание от хора с камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретерите.
Зеле
Зелето трябва да се избягва от тези, които имат нарушения в стомашно-чревния тракт, заболявания на щитовидната жлеза, обостряне или възпаление на язва. При хора с нарушена функция на панкреаса и ензимен дефицит прясното зеле ще предизвика силно газове, дискомфорт и болка в червата. А ако имате газове, подуване, болки, ясно е, че е не бива да ядете кисело зеле.