Малката страна е разположена в източната част на Африка
75% от земята там се обработва
“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!
Известна като “земята на хилядите хълмове”, заради огромните насаждания на чай и кафе, африканската държава Руанда ражда едно от най-меките и най-сладките кафета от източноафриканската реколта. Местното кафе е деликатно балансирано спрямо вкусовите си качества и бързо печелещо сърцата на любителите на напитката по целия свят.
Руанда е малка страна, разположена в източната част на Африка, притисната между големи държави като Конго, Уганда и Танзания. Но тя определено притежава нужната надморска височина и климат, за да отглежда страхотно кафе - около 2000 метра надморска височина.
Колониалните интереси на Германия
Като повечето африкански страни, които произвеждат кафе, с изключение на Етиопия, Руанда получила реколтата заради колониални интереси на Европа. Германските мисионери за първи път са донесли кафе в Руанда през 1904 г., но страната не произвежда достатъчно за започване на износ преди 1917 г. След Първата световна война мандатът на Лигата на нациите лишава Германия от своето колониално управление над Руанда и го предава на белгийците. Ето защо исторически по-голямата част от кафето на Руанда е било изнасяно в Белгия.
Сианку - първият сорт кафе на Руанда
Първите кафеени дървета там са засадени по време на мисията Мибиризи в провинция Сианку, а мястото дава името си на първия сорт кафе на Руанда, естествена мутация на Бурбон. Постепенно отглеждането на кафе се разпространило в района на Киву и в крайна сметка, останалата част на Руанда. Високодоходните и евтини сортове са въведени в страната през 30-те години на миналия век и стават задължителни за фермерите от белгийските колонии.
Кафето е предназначено да бъде евтина стока, налична в изобилие, а колониалното правителство държи строги мандати върху износа в допълнение към налагането на много високи данъци на производителите, което практически ги поробва в индустрията. В страната е имало много малко качествена инфраструктура, която да позволи производството на кафе, като в началото дори не е имало преработвателни станции за зърната. Приблизително 75% от земната маса на Руанда се използва за селско стопанство, а над 35% от населението є са земеделски стопани, много от които разчитат на кафето, поне като част от доходите си. Но въпреки това под прага на бедността живеят 60% от населението там.
В света
Допринася за 0,2% от глобалното предлагане на кафе
Днес тази мъничка страна, приблизително с размерите на Мериленд, допринася за по-малко от 0,2% от глобалното предлагане на кафе, но репутацията на държавата за специално качество и уникални характеристики, да не говорим за невероятната история за развитието и като произход на специално кафе след геноцид, спечели на Руанда значително място на масата сред африканските региони.
Проектът Pearl - Партньорство за подобряване на селското стопанство в Руанда чрез обединение успява да помогне за разпространението на знания и обучението на млади агрономи. В последствие той се превръща в проекта SPREAD - Поддържане на партньорство за подобряване на развитието на селските предприятия и агробизнеса, като и двата проекта са съсредоточили усилията си в региона Butare.
Намира се само в кафетата от Бурунди и Руанда
Дефектът на картофа - токсин в зърното
Търговците тестват лесно за наличието на бактерията
В кафетата от Бурунди и Руанда може да открием “Дефекта на картофа”. Той се причинява от неизвестна бактерия, която навлиза в кафеената черешка и произвежда неприятен токсин. Той не е вреден за здравето, но когато засегнатите зърна са изпечени и смлени, те отделят аромат на суров картоф. Този дефект засяга само конкретни зърна, което означава, че идентифицирането му е от решаващо значение за поддържане на високо качество на реколтата, но той не се вижда и на практика не може да се открие в пергамента или зеленото зърно.
Премахването му е сложно, тъй като е незабележимо след прибиране на реколтата и приключване на обработката, така че пекарите на кафе не може да направят нищо, за да го открият преди изпичането на кафето. Дори след термалната обработка е трудно да се идентифицира, докато зрънцата с дефекта не се смелят.
Износителите на зелено кафе старателно тестват зърната и анализират аромата на множество проби от зелените кафета, които изкупуват от засегнатите райони.
Настоящите интензивни изследвания за премахване на дефекта и подобряване на методите за идентификация и сортиране са ключът към превръщането на кафето на Руанда ценено в средите на специалното кафе. Работи се както на място, така и на ниво изследвания, за да се отстрани този дефект. Въпреки това “Дефектът на картофа” продължава да бъде причина купувачите понякога да правят пауза, дори когато са налице зашеметяващи характеристики и качество в чашата.
Вкусов профил
Руандската черна напитка е с аромат на ябълки и грозде
Мибиризи е един от местните сортове в африканската страна
Висококачествените кафета, отглеждани в Руанда, могат да се характеризират с плодова свежест и аромат на червени ябълки или грозде, както и на горски плодове. Кафетата в Руанда е възможно да бъдат проследени до преработвателните станции и многобройните фермерски групи и кооперации, които ги доставят. Всеки производител има средно само по 183 дървета, така че не е възможно да се намери кафе, проследимо до един производител. В последно време качеството на кафето от Руанда е отлично. Държавата се развива и изнася предимно измита Арабика, но също така отглежда и малки количества Робуста.
Мибиризи е един от местните сортове в африканската страна. Това е името и на мисията в Руанда, която получава кафеени дървета от Гватемала. Мибиризи е естествен вариант на Бърбън. Първоначално е отглеждан в Руанда, а по-късно се разпространява в Бурунди през 1930-те години. Джаксън е друг вариант на Бърбън, който първоначално се е отглеждал в Руанда и оттогава се е разпространил и в Бурунди.
Кафето се отглежда в цяла Руанда, без обособени географски зони. Често пекарите използват за обозначаване на техните кафета името на областта заедно с името на преработвателната станция или фермерската група. Производството изглежда особено фокусирано около планинския район Хуе, региона Нямагабе и региона Нямашеке на брега на езерото Киву. Някои зашеметяващи кафета идват от тази част на страната. Надморската височина за отглеждане на реколта там е 1700-1900 метра, а беритбата започва през март и приключва през юни. В Източния регион надморската височина не е толкова висока, колкото е в другите, но в Нгома и Нягатаре в крайния североизток, се произвеждат страхотни кафета. Надморска височина за отглеждане на кафе е между 1300 и 1900метра, а периодът на беритба е същият, като в другите.
Зърната стават позитивен символ
Реколтата събужда икономиката преди 20 години
Въоръжени сили избиват милиони от малцинството тутси през 1994 г.
Докато кафето се превръща в основен селскостопански износ до 90-те години, въпреки много ниските пазарни цени, производството му, заедно с националната икономика като цяло, била опустошено от геноцида през 1994 г., когато близо 1 милион души са убити, а това освен, че било огромна национална трагедия, спряло развитието на страната за близо десетилетие. Вечерта на 6 април 1994 г. убиват руандийския президент Жувенал Хабиаримана, който е хуту, а на следващия ден руандийските въоръжени сили избиват милиони от малцинството тутси. Това е най-голямото масово убийство в съвременната история след тези през годините на Холокоста и на режима на Червените кхмери в Камбоджа.
В началото на 2000-та година правителството насърчава руандците да използват специалното кафе като едно от средствата за възстановяване на икономиката и създаване на нова ниша на селскостопанския пазар. Кафето става символ на позитивността, тъй като Руанда отново става на крака след геноцида. Чрез голяма помощ от чужбина се дава силен акцент върху сектора на кафето.
Изгражда се и първата преработвателна станция с подкрепата на USAID през 2004 г. и това, че страната е била за първи път домакин на състезанието “Cup of Excellence” - проект за намиране на най-добрите лотове и пускането им на пазара чрез система за онлайн търгове, донесло международно признание на “Земята на хилядите хълмове” като потенциален производител с изключително качество.
*Материалът е изготвен с помощта на COFFERO