Инфлацията при храните в Гърция се е понижила и е най-ниската в еврозоната

Според предварителната оценка, публикувана в понеделник от Евростат, инфлацията в Гърция се е понижила леко до 3% през февруари от 3,1% през януари, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Това е хармонизираният индекс на Европейския съюз, който често се различава леко от националния индекс на потребителските цени, публикуван от Гръцкия статистически орган (ELSTAT).

Инфлацията при храните в Гърция е 0,5% през февруари, което е най-ниското ниво в еврозоната, съобщи Евростат в понеделник.

В изявление на Министерството на развитието се казва, че фактът, че Гърция има най-ниската инфлация на храните в блока, е резултат от постоянни усилия, включително интензивен контрол на пазара и ясни оперативни правила.

То добави, че продължава да се стреми да запази здравословната конкуренция и защитата на потребителите, за да увеличи разполагаемия доход на гражданите.

Средният темп на инфлация на храните в еврозоната възлиза на 2,7% през миналия месец, съобщи Евростат. Годишната инфлация в еврозоната се очаква да бъде 2,4% през февруари, което е спад спрямо 2,5% през януари.