Риболовците бързат да се възползват от слуката, преди 60 дневната забрана за улов от 15 април
Прясна риба на борсата има и на народни цени
С богат улов от калкан и акула се връщат във Варна кораби след преход на север. И двете риби са деликатесни, а акулата се харчи като топъл хляб. Причините са, че цената ѝ е двойно по-ниска от тази на калкана и трудно се намира прясна, тъй като рядко се появява в наши води. В румънските е в изобилие, но от години риболовците ни са нежелани там - въпреки евродирективите арестуват корабите им, гонят ги с катери и им създават всевъзможни проблеми. “Този тормоз продължава, но за късмет наскоро се появи доста акула край Шабла. Наши кораби уловиха близо 400 екземпляра”, каза пред “Труд news” Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски риболов”, в което членува голяма част от българската риболовна флотилия. Заедно с плавателните съдове на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ фиш” корабите на сдружението тази година ще ловят 80% от определената за България квота от 90,26 тона калкан.
Опитни въдичари пълнят кофи със зарган, наловен край буните.
Рибната борса във Варна вече е заредена с пресния деликатес, а морските вълци бързат да се възползват от добра слука, преди да започне 60-дневната забрана за улов от 15 април. Те смятат, че късметът им се дължи на климатичните промени, заради които хайверът на калкана и акулата зреят по-рано. Търговците в момента продават кило калкан за 35 лв., а акулата е по 18 лв. С лев по-евтино се харчи зарганът. Варненски въдичари се хвалят, че хващат големи количества край буните в региона, където обичайно се крие дългата риба със зелени кости. Улавянето ѝ е майсторлък, защото е хитра и често отмъква сложения за стръв червей, без да лапне куката. Въпреки че върховият сезон за зарган е през есента и чак до декември, а температурата на водата още е под 10 градуса, тази година има и пролетна радост за любителите. Прясна риба на борсата се продава и на народни цени - наловените от кораби хамсия и цаца са по 5 лв. Появява се и кая, но тя е доста по-скъпа - 14 лв./кг. От няколко дни лодкари се радват на първия карагьоз, но количествата още са малко и по щандовете няма предлагане. Борсата е заредена със замразени есенни черноморски видове - паламуд за 20 лв. килото, чернокоп - за 15 лв.,и сафрид. Неговата цена сега е 8 лв., тъй като търговците бързат да пласират останалите количества преди първия пресен улов да залее сергиите през май.
Рибарите по Северното Черноморие се готвят за новия сезон и твърдят, че по това какъв е пролетният улов може да се гадае дали ще е богат и есенния. Ако до първия летен месец в морето има изобилие от дребни риби като граца /малък сафрид, б.а./, след септември ще се радваме на лефер и чернокоп, прогнозира пред “Труд news” опитният риболовец Виктор Лучиянов, известен като Fishmaster. По думите му след лятото сафридът потегля на юг и е идеална храна за семейството на върховния черноморски хищник и бебето му - чернокопът. Морските вълци сравняват лефера с пираня, защото унищожава всичко живо, до което се добере, независимо дали е гладен. Обикновено пасажите от чернокоп се движат след родителите, за да не бъдат изядени. Много лефер по Северното Черноморие имаше през 2023 г., но не всички рибари бяха радостни, защото той прогони всички други риби от крайбрежието. Тъй като е хитър и се хваща трудно, цената му надминава и тази на калкана и на борсата достига до 40 лв./кг.
Лови се с чепарета, в Ченгене скеле има признати майстори
Морето в Несебър пълно с илария, хващат я с кофи.
Мария Кехайова,
Труд news, Бургас
Времето се влоши, вдигна се вълна. Няколко дни ще сме “закотвени” на брега. След това ще влезем да пробваме пак слуката си. В момента корабите ловят калкан, който е повече от предишни години и е много едър, казват рибарите. Колегите им с по- малките лодки влизат за попчета и карагьоз. Добра слука и пълни мрежи има особено в района на “Сарафово”. Това обаче все още е “зимният риболов”.
На 15 април ще влезе в сила забраната за улов на попчета, припомня опитният риболовец от Ченгене скеле - Жельо Попов. За кратко, рибарите ще потегнат лодки и такъми за новия пролетен улов. Ще чакат да дойде сафридът.
Пасажите се появяват обикновено по празника Гергьовден. Сафридът се лови с чепарета и обича всичко, което е шарено и мърда. Затова примерно в рибарското селище Ченгене скеле има всепризнати майстори на чепаретата.
“Сафридът обича шареното, и най- вече зеленото. Хваща се за зелено”, коментират рибарите.
На юг рибарите казват, че пътят на рибата се е променил. - “Бяхме свидетели на необичайни явления.
Морето на пристанището в Свети Влас и Несебър се напълни с риба. Беше илария, която никога не е идвала към брега в такива количества. Вода не се виждаше от риба, беше като гъст каймак. Имаше колеги и дори туристи, които пристигаха с кофи, пускаха ги от кея и ги пълнеха с рибата. В Поморие се появи по същото време много кефал”, разказаха морските вълци. Те смятат, че рибата идва на талази към нашите брегове, подплашена от взривовете в Украйна, където войната продължава вече трета година.
Закон
Над живописния далян “Чайка” има заведение, където туристите съчетават гледката към рибарските лодки с вкусно приготвени риби.
Едно време беше закон - дойде ли 1 май, слагахме един малък далян, и ако се налови за ден каса риба - това е белег, че трябва да сложим голямото съоръжение. Първо се ловеше хамсия, после чакахме сафрида. Това разказа най- старият далянджия в залива на Бургас, Димитър Янчев - Брадата.
Сега, за съжаление, даляните намаляват. Един от любимите на туристите е легендарният далян “Чайка”. Бившето му име е “Юри Гагарин”, защото навремето лично космонавтът ходил да посети рибарите и засадил даже борче.
Много нови риби се появяват в морето. Сред тях, както "Труд news" писа пръв, е рибата врана. Популацията и е голяма и даже водолази споделят, че има много от нея.
Голяма популация има и на сивия космат рак. Косматкото е местен, а има и уникален пришълец. Появил се е в мрежите синият рак, който не е характерен за Черно море. Като рапанът - пришълец, разказват рибарите. Той действително е син на цвят и едър.Периодично попада в мрежите, явно го има доста, щом е стигнал до дъното на Бургаския залив, смятат те.
Целогодишно вече се лови и друга риба, която се засели край нашите брегове преди 6 - 7 години. Това е скорпидът, с който свикнаха първо рибарите, а после ресторантьорите и туристите.
Скорпидът е изключително вкусен пържен. Той обаче има отровни шипове, които трябва да се отстранят, преди да се озове в кухнята. Още при появата му преди време рибарите обясняваха, че ловът на скорпид е “юначен”. Ако те ужили с шиповете си, боли много.
“Затова си носим амоняк. Потапяш си пръста в амоняк, за да излезе отровата и след 4- 5 часа болката отшумява”, разказват опитните морски вълци.
Какво представлява далянът?
Далянът се поставя в заливите през пролетта и есента. Той е неподвижно морско риболовно съоръжение от мрежи, разположени вертикално във водата. Носещата конструкция е от колове, закрепени за морското дъно и свързани с тел в горния край. Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна. Трябва да има определени условия, най- вече да е тих заливът, за да бъде изпълнено основното: вълнението да не събори съоръжението.
Екзотичен вид си проби път по нашето крайбрежие
Екзотичната доскоро морска лястовица все по-често се хваща в мрежите. Дали ще живее, или ще стане на скъпо блюдо, зависи от риболовците.
Екзотичната преди години морска лястовица вече се среща често в наши води. На ден има по една каса улов, докато преди години се хващаха само единични екземпляри, обясни Емил Милев. Морската лястовица има чисто бяло месо и е много вкусна, независимо дали е пържена или печена на скара или на фурна. Опитни кулинари твърдят, че от нея се приготвя и неповторима чорба. У нас тази риба си пробива път от Егейско море, като се размножава от май до август. Може да достигне до 70-75 см дължина и до 5 кг тегло. На борсата се появява рядко, а директно от лодка или кораб дребните екземпляри се харчат по 20 лв. килото, а тези над 2 кг - обичайно по 100 лв. за килограм. Край Варна най-големият уловен до момента екземпляр е 3,5 кг. Едрата морска лястовица извадиха преди 6 г. рибари от таляна на Траката, а заможен гастроном брои за нея 350 лв. Освен че е вкусна, морската лястовица е може би най-интересната риба по нашето крайбрежие. Името ѝ идва от подобието на криле, с които може да се изстреля на няколко метра във въздуха, ако я преследва враг. За защита има още бодли и шипове, но издава и звуци, заради което я наричат още морска кукувица. Запалени любители твърдят, че всеки отговорен рибар трябва да върне обратно в морето уловена лястовица, защото популацията ѝ е застрашена. Според други това е измислица, а доказателството е, че в наши води тази риба се среща все по-често.