Няма съмнение, че храненето и храната са мании на футболиста Кристиано Роналдо. Португалската звезда се грижи за тялото и диетата си, за да продължи да играе добре в залеза на спортната си кариера.
Отвъд изчисляването на калории, въглехидрати и наситени мазнини, ако може да избере любимото си ястие, настоящият играч на Ал Насър избира много интересна рецепта, свързана с неговите корени.
Това е много типична рецепта от Португалия, неговата родна страна. А също и с един от най-отличителните продукти на португалската кухня. Говорим за bacalhau à Brás.
Рецепта Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás е традиционна рецепта на практика в цяла Португалия и една от най-разпознаваемите в португалската кухня. Известен е още като златна треска или треска a la lisboet , тъй като може да се намери в много традиционни ресторанти в този град.
Произходът му е именно от Лисабон. Според някои теории собственик на ресторант се възползвал от остатъците от храна, за да направи бъркано яйце с лук, яйца и магданоз. По-късно към рецептата се добавят и картофи и малко кашкавал по желание.
Както ще видите, рецептата няма никакви усложнения. Базира се на запръжка с трохи от кашкавал, с която се прави бърканка, също и с вид сламени картофи и магданоз.
Продукти (за 4 души): 400 грама обезсолена треска, 6 яйца, 3 или 4 картофа, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, черни маслини, магданоз, олио, сол и черен пипер
Натрошете треската на хапки. Попарваме за минута, отцеждаме и премахваме евентуално наличните кожи и кости.
Чесънът (по желание) и лукът се нарязват на ситно и се запържват в тиган със зехтин. Пробавят се към треската.
Картофите се настъргват с ренде или се нарязват на много тънко на ръка.
Изпържете ги в много силно сгорещено олио за кратко, тъй като са малки.
Разбиваме яйцата, добавяме треската с лука, а също и картофите. Слагаме го в тиган с малко зехтин и го варим няколко минути на средно слаб огън. Не трябва да готвим треската или яйцето в излишък, все едно правим бъркани яйца.
Завършваме ястието с малко наситнен магданоз и черни маслини на вкус.
Ще видите, че с тези прости стъпки ще имате рецепта, която дава много богати резултати и която на практика ще се хареса на всеки.